Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legutóbb közölt munkaerőpiaci adatai szerint januárban több mint duplájára nőtt a bejelentett új állások száma 2009 decemberéhez képest.


A bejelentett új álláshelyek körülbelül egyharmada nem támogatott álláshely volt, kétharmada pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási formára szólt. A legtöbb támogatás nélküli betöltetlen álláshely az egyszerű szolgáltatási jellegű foglalkozások körében -  feldolgozóipari gépkezelői, kereskedelmi, vendéglátóipari, valamint vas- és fémipari szakmákban - jelentkezett.


Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a cég által március 25-26-án rendezett HVG állásbörzén a tervek szerint 120-125 cég ajánlataival találkozhatnak az érdeklődők, ez pedig 20 százalékkal több, mint a tavaly őszi börzén.


Az eddig leszerződött kiállítók többsége elsősorban mérnököket kereső gyártó vállalkozás, őket követik az információ-technológiai (it), a távközlési és a szolgáltató cégek, majd a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok. Idén várhatóan több cég képviseli majd az autóipart, az energiaszolgáltatási szektort, a kereskedelmi láncokat is - közölte Hajdú, hozzátéve, hogy a kínálat személyzeti tanácsadók ajánlataival is kiegészül majd.


A szakember szerint a válság miatt a munkaadók az elmúlt egy évben jóval több pályázó közül választhatták ki a megfelelő jelöltet, így a munkavállalók között is éleződött a verseny a legjobb állások megszerzéséért. Az álláskeresés idejére alternatívát jelenthetnek a különféle képzési lehetőségek, ezt felismerve a képzéseket kínáló cégek, intézmények is nagyobb hangsúlyt fordítanak a képzéseik és saját maguk népszerűsítésére - mondta el Hajdú Csongor.