Megerősítette egy nagyváros távhőszolgáltatója az RTL Híradónak, hogy valóban bekérte tőlük az Energiahivatal az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat. Korábban az Átlátszó szivárogtatta ki belsős forrásra hivatkozva, hogy az Energiahivatal a háttérben a távhős lakásokat is bevonná a rezsiemelésbe, ezúttal egy újabb forrás állít hasonlót.

A lapnak az Energiahivatal azt írta: „jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják”.

Másodvirágzásukat élik a panelek

Az ingatlanpiacra is hatással volt, hogy a kormány részben eltörölte a rezsicsökkentést. Az, hogy csak egy bizonyos határig lehet hatósági áron gázt fogyasztani, népszerűbbé tette a távfűtéses lakásokat, mert azokra nem vonatkoznak az új rezsiszabályok. Ezt újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter is megerősítette júliusban.

A távhőszolgáltatók nagy része azonban gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik. A gázért egy, az Energiahivatal által meghatározott úgynevezett referenciaárat kell fizetniük. Az Átlátszó szerint ez az ár a tavalyi 20 euróról idén augusztusban a tizenötszörösére, azaz megawattóránként 300 euróra emelkedett. Ez októbertől három hónapra érvényes. 

A távhővállalatoknak a földgázt sokkal drágábban kell beszerezni, emiatt pedig nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak – elsősorban a magyar államhoz, hiszen ő okozta ezt a helyzetet, amiben leszabályozta ezt az árat – mondta a csatornának Holoda Attila energiapiaci szakértő.