A kapcsolt termelés korábbi, villamosenergia-alapú támogatási rendszere június végén szűnt meg, az új, hőalapú szisztéma életbe lépése pedig az ősz folyamán várható. Jelenleg tehát nincs támogatás az iparágban, aminek a hatásait vizsgálják - fogalmazott Fekete Csaba, a MaTáSzSz elnöke. Az azonban már most látható, hogy vannak olyan kapcsolt termelők, akik leálltak, a helyüket pedig többnyire rosszabb hatékonyságú hőtermelés veszi át - mondta. Amennyiben az iparág számára nem áll majd rendelkezésre megfelelő mértékű támogatás, további termelők állhatnak le, jelentős költségnövekedést okozva az energiagazdaságban - figyelmeztetett. Az árszabályozás milyensége meghatározó lesz - fűzte hozzá.

A szervezet elnöke szerint az új támogatási rendszernek a lakossági fogyasztókon kívül az ipari és egyéb fogyasztók érdekeit is figyelembe kell venni, egyébként leválási hullám és díjnövekedés jöhet; márpedig az elmúlt években éppen a nem lakossági szektorban tudta erősíteni pozícióit a távhőszolgáltatás.

Az új árszabályozásnak a szervezet szerint rugalmasnak kellene lennie, amitől lefelé és fölfelé is el lehet térni, a megváltozott körülmények és a piaci kockázatok kezelése érdekében. Egyebek mellett a piaci villamosenergia-ár volatilitása, a tervezett új termékek és szolgáltatások bevezetése, a fejlesztések forrásigénye miatt az új szabályozásban az elérhető nyereség mértékét is rögzíteni kell álláspontjuk szerint. Sok cégnél már az amortizációt élik föl, ami gyakorlatilag önmaguk kizsákmányolását is jelenti - hangzott el.

Kérdésre válaszolva Fekete Csaba elmondta, a szektorban mindenképpen 10 százalék alatti nyereséget tartanának elfogadhatónak, jellemzően ez az arány 4-6 százalék.

A távhőszolgáltatás elvileg természetes monopólium, ám a jogszabályi módosulás óta jogszerűen le lehet válni a szolgáltatásról, ami a fogyasztói kör csökkenését is okozta - hangzott el. Ez a fajlagos költségek növekedésével a lehető legrosszabb eshetőség, ami a szektorral történhet, és akár egy további ügyfélvesztéssel járó negatív spirál beindulását is okozhatja. Mindez önmérsékletre kényszerítette a szolgáltatókat, amelyek akár a hatósági ár alá is mehetnek, ha a verseny arra kényszeríti őket - fogalmazott az elnök.

A MaTáSzSz a szaktárcával konzultációt is folytatott az új szabályozásról, amelynek megjelenése október, november végére várható.