A Magyar Közlönyben megjelent - és az emberi erőforrások minisztere által jegyzett rendelet - a mentésről szóló korábbi jogszabályt egészíti ki, illetve módosítja azt.

Ha a mentést kezdeményező orvos - telemedicina keretében - távkonzultáció útján méri fel a beteg állapotát, akkor is rendelhet mentőszállítást, viszont köteles a mentőegység kiérkezéséig és a beteg helyszíni vizsgálatának befejezéséig, a távkonzultáció lehetőségét biztosítani. Amennyiben - a helyszíni vizsgálat alapján - a mentőegység a beteg távkonzultáció keretében meghatározott állapotával nem ért egyet, köteles konzultálni a beszállítás indokoltságával kapcsolatban, a beszállítást megrendelő orvossal. Ha a beszállítást megrendelő orvos - a beteg állapotáról szóló tájékoztatás követően - a beszállítást már nem tartja indokoltnak, erről értesíti mentőirányító csoportot.

A mentővel beszállított beteget a kórháznak azonnal át kell vennie, amennyiben az életveszélyes állapotban van. Ez a szabály nem változott, viszont a más betegeket az eddigi 10 perc helyett 5 perc alatt kell átvennie a kórháznak. A beteg továbbküldéséről eddig 15 perc, mostantól 10 percen belül kell dönteni.

A rendelet keddtől lépett hatályba.