A koronavírus-járvány kitörése után 60-70 százalékkal csökkent a fővárosi taxik utasforgalma, így sok sofőr felhagyott a személyszállítással - mondta az Infostart híre szerint Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. A járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma már csak ötezren vannak, ami majdnem 30 százalékos csökkenés.

"Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat." A turisták elmaradása miatt kevesebb autó is ki tudja szolgálni a fővárosi igényeket.

Ugyanakkor csúcsidőben gyakran szinte lehetetlen autóhoz jutni, de ennek nem a taxishiány, hanem a forgalmi torlódások az oka - mondja a taxisszövetség elnöke. A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis jobb időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre sem költeni.