Az Európai Parlamentben kedden tartottak szavazást többek között a EU-s taxonómia kiterjesztéséről is, amiről a múlt héten már részletesebben beszámoltunk. A javasolt módosítások értelmében, a magasabb fenntarthatósági és technológiai követelményeknek megfelelő, de tradícionálisan nem zöldnek számító projektek is olyan címkét kapnának, ami egyértelműsítené a befektetőknek, hogy mivel támogatják, és mivel nem támogatják Európa zöld átmenetét.

Az unió 2050-re vállalta a klímasemlegesség elérését, és a tervek szerint ez nem csak egy irányelv lesz, hanem kötelező jellegű vállalás. A területért felelős zöld képviselő, Bas Eickhout szerint a taxonómia ugyan elsősorban csak egy jelzőrendszer, de ha a nukleáris reaktorokat, illetve például a cseppfolyós földgázt (LNG) kezelő projekteket fenntarthatóként jelölnék, azzal teljesen kiüresedne az egész rendszertan.

Zöld aggályok

Eickhout elmondása szerint, még ha valóban lehetne időben megtérülő atomerőműveket létrehozni, és elhanyagolható lenne a járulékos szennyezés, akkor is túlságosan átpolitizált a kérdés és a valóság az, hogy egyedül a Francia elnök, Emmanuel Macron érdeke, hogy az EU hosszútávú atomprojektekbe fektessen.

Hasonlóan rossz a helyzet a LNG terminálokkal, amik csak papíron lennének környezet kimélőek. Az Egyesült Államokból való szállításuk és az ott alkalmazott, igencsak megkérdőjelezhető rétegrepesztéses kitermelési eljárás miatt, Eickhout szerint még a szénégetésnél is nagyobb ökológiai lábnyommal bírnak.

A francia és ahhoz csatolt amerikai érdekekkel szemben, már több csoport, holland és német befektetők is jelezték, hogy elvetnék az EU-s taxonómia használatát, ha elfogadnák a javaslatot, és a Zöldek erre hivatkozva is kampányoltak a módosító bevezetése ellen, egyelőre úgy tűnik kellő sikerrel.

A javaslat ellen beterjesztett ellenvetést, kedden az Európai Parlamentben 76-an támogatták, de alig kevesebben, 62-en ellenezték. Ugyan ez jóval előnyösebb eredmény mint amit a Zöldek előre kiszámoltak (68-67), a különbség így sem leküzdhetetlen, és a lényeges szavazás csak a júliusi plenáris ülésen lesz, ahol az egyszerű többséghez, 353 szavazatot kell szerezniük a módosítás elkaszálásához.

Párt viszályok

Ha sikerrel járnak, nem kaphatnak zöld címkét a földgáz és az atomenergiás beruházások, de ez nem jelentene semmiféle befektetési tiltást. A taxonómia lényege mindössze az egyértelműsítés, egy igen komplikált de relatíve rugalmasnak mondható követelményrendszer szerint.

Ennek ellenére, a jelzés kiterjesztését megfúró zöld koalíció korántsem lehet biztos a sikerben. Ugyan még az erős francia kötődésű Renew Europe pártcsaládból is van aki ellenzi a módosítást, a legtöbb pártban fellelhetők azok a politikusok, akik támogatnák a taxonómia kiterjesztését.

Még a módosítót egyik leghangosabban ellenző Szociáldemokraták között is ott van például a finn delegáció, akik az országuk nukleáris törekvései miatt, támogatják a zöld címkézés kiosztását. A kérdésben talán az egyik legmegosztottabb csoport a Néppárt.

Az ő részükről egy hete Christophe Hansen szólalt fel Eickhout oldalán, aki többek között elmondta, hogy azért is elfogadhatatlan lenne zöld jelzést adni az atomenergiának, mert az komoly befektetéseket vonna el a valóban fenntartható projektektől. Ennek ellenére elmondta, hogy az átmenethez szükség lesz mind a nukleáris energiára, mind a földgázra, de ezek zöldre-festése teljesen szükségtelen, ugyanis a címke nélkül is folytatódhatnak a beruházások.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.