Nehéz eligazodni a sok, újra és újra szárnyra kapó információ között, hogy melyik konyhai edények biztonságosak és melyikek nem. Bár fontos információ ez és igenis a mindennapok szempontjából tudni kell, hisz a gondosan megtervezett táplálkozás és a legjobb helyekről összeválogatott alapanyagok ellenére mérgező anyagok juthatnak a szervezetbe, ha vlaki nem figyel a konyhai eszközeinkre.

Szempontok

Általánosságban azonban két olyan támpont van, ami segíthet ebben a döntésben. Az egyik az, hogy csak olyan helyről vásároljunk az ételek készítéséhez és tárolásához használatos konyhai edényeket, amelyek megbízhatóak. Nem ajánlatos például utcáról vásárolni. A kerámiatálak, -edények, -tepsik és a csomagolóanyagok az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok (FCM) közé tartoznak Az EU élelmiszerlánc-biztonsági rendszerében ennek a státusznak megfelelő követelményeket kell kielégíteniük. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy az úgynevezett migrációs vizsgálatoknak kell alávetni az ilyen eszközöket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen anyagok kerülhetnek az ételekbe, ha ezekkel süt vagy főz az ember.

A másik szempont pedig az, hogy a biztonságosnak minősített konyhai eszközök használata egészen addig garantált, amíg ezek az eszközök sérülésmentesek és az előírásoknak megfelelő használatban vannak mind a főzés, mind a tisztítás során..

Teflonbevonatú edények esetében például köztudott,hogy csak fa vagy hőálló műanyag eszköz segítségével főzünk benne, hogy a teflon bevonatot az étel készítése közben ne sérüljön.

Teflon kontra kerámia

Régóta fennálló vita, hogy a keramiabevonatú edények jobbak-e a teflonosoknál. Azért ezt a két típust szokás összehasonlítani, mert mindkettő kialakításánál fontos szempont volt, hogy az edény felülete főzés közben tapadásmentes legyen. Ezt a teflonedények esetében perfluoroktánsav bevonattal érik el, míg a kerámiabevonatúak esetében egy ásványi anyagokat tartalmazó természetes bevonat segítségével. Utóbbinál a kerámiaréteg színezése során kerülhetnek olyan festékanyagok az edényre, amelyek ha a gyártás során hiba történt vagy a használat során megsérült az edény a készülő fogásba kerülhetnek káros anyagok, főként fémek, fémvegyületek (főleg fémoxidok).

Érdekességként elmondható, hogy a népszokások szerinti közkedvelt kerámia konyhai edények használatkor érdemes ellenőrizni az edény zománcozását. Újonnan készült edény esetében érdemes a gyártót, fazekast megkérdezni, hogy biztonságosan használható-e az edény konyhai környezetben is vagy csak dísztárgy. Régi, családi darabok tekintetében jobb az óvatosság, hisz a zománcozást régen óntartalmú bevonattal érték el, ami kifejezetten káros az egészségre.

Amire figyelni kell

Azt a kérdést, hogy teflon- vagy kerámiabevonatos edényt használjunk-e sem ez a cikk, sem a kutatások pillanatnyi állása nem képes még eldönteni. Annyi azonban biztos, hogy van pár dolog, amit érdemes tudni és érdemes rá odafigyelni.

A teflonbevonatú edények nagymértékű hevítésekor - mondjuk, ha a tűzön felejtett edény 350 Celsius-fokig forrósodik - káros gázok szabadulhatnak fel. A kerámiabevonatos tálak hevítési tulajdonságai kedvezőbbek, itt túlhevítéskor sem tapasztalható károsanyag-kibocsátás.

A cikk elején említett sérülésmentességet viszont mindkét edénytípus esetében komolyan kell venni, sőt tisztításukkor is érdemes körültekintőbbnek és az edénnyel szemben kíméletesebbnek lenni.