Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Északi Áramlat gázvezetéken hétfőn észleltek szivárgást, majd kedden már a soha használatba nem vett Északi Áramlat 2. csöveinél is sérüléseket találtak a Balti-tengerben a svéd és dán hatóságok. A Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetékeken keletkezett károkat vélhetően egy szabotázs okozta, amelyet az Európai Bizottság vizsgál, és szigorú válaszlépéseket ígért.

A hálózatot vélhetően robbanószerekkel rongálták meg szakértők szerint. Emiatt több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Magyarország az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata, amely a Napi.hu kérdésére közölte:

a Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét.

A TEK arról is tájékoztatta lapunkat, hogy egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség.

Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont.

Norvégia nem így látja, kivezénylik a hadsereget

Norvégia beveti hadseregét, hogy megvédje olaj- és gázipari létesítményeit az esetleges szabotázsakcióktól, miután a Balti-tenger alatt gázt szállító orosz vezetéket megtámadták - közölte a norvég kormány szerdán a Reuters szerint.

Norvégia jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója és a világ egyik vezető kőolajszállítója. Több mint 90 tengeri olaj- és gázmezővel rendelkezik, amelyek többsége mintegy 9000 km hosszú gázvezeték-hálózathoz kapcsolódik.

„A hadsereg fokozottan jelen lesz a norvég olaj- és gázipari létesítményeknél” – mondta Jonas Gahr Stoere miniszterelnök egy sajtótájékoztatón, aki jelezte, hogy a támadásokra a szövetségeseikkel, vagyis más NATO-tagállamokkal együtt készülnek.

A tengeren a haditengerészetet a tengeri létesítmények védelmére vetnék be, míg a szárazföldön a rendőrség fokozottabb jelenlétet biztosítana a létesítményeknél.