Idén a síelés a harmadik legnépszerűbb téli időtöltésnek bizonyult, az elmúlt napok időjárása viszont meghozhatja a kedvet a síeléshez és átírhatja a korábbi terveket – írja a Portfolio.

A havazás újra fellendítheti a síelés iránti keresletet, megnyíltak a hazai sípályák is. Mivel február-március számít az igazi síszezonnak és Magyarországon a becslések szerint közel 600 ezren síelnek, sokan kedvet kaptak a szomszédos országokba való utazásra.

A téli utazók több mint hatvan százaléka köt utasbiztosítást, míg éves átlagban nagyjából csak minden második külföldre látogató.

Azoknak, akik síelni, snowboardozni készülnek, ajánlatos a kifejezetten téli sportokra vagy extrém sportokra szabott biztosítási terméket választaniuk, 

mivel ezek fedezik a helikopteres mentést, a baleset miatt fel nem használt napokra a síbérlet árát, bizonyos feltételek mellett téríthetik a sífelszerelés ellopását is.

A szabadon síelőknek azt is érdemes tudniuk, hogy a kijelölt sípályák elhagyásával bekövetkezett balesetre akár az extrém sportokra kötött biztosítás is térít-e, ha igen, milyen megkötésekkel, avagy ez a szerződésben kizárásnak minősül.

Sok milliós költségek kerülhetik el a figyelmünket

A nyugati sípályák környezetében gyakran magánegészségügyi intézmények működnek, ahol a szolgáltatást nem fedezi a tb-ellátással rendelkezők számára ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya.

A kártya nem téríti például az orvosi ellátásért fizetendő önrészt, a poggyászkárt, nincs asszisztencia, jogvédelem- illetve tolmács szolgáltatás, nem tartalmaz felelősség és balesetbiztosítást, légi jártra vonatkozó kockázatokat sem, valamint hazaszállítást mentővel vagy repülővel, ami európai területről is sok milliós költség lehet.

Mivel jelentős különbségek lehetnek a különböző utasbiztosítások tartalmában, limitjeiben, illetve abban, hogy melyik biztosító milyen helyzetek után fizet, érdemes a társaságok bő kínálatából időt szánni a személyre szabottan megfelelő termék kiválasztására az interneten, vagy szakértő segítségét kérni.

Ha csak ár alapján választanánk, érdemes szem előtt tartani, hogy a mentőhelikopter önmagában milliós kiadást von maga után. Ezt érdemes összevetni egy egyhetes európai síelés 4000-7500 forintos biztosítási költségével, amikor is a magasabb díjak a térítések akár több millióval megemelt felső határával társulnak.

Távoli országokba utazóknak ezekre kell figyelni

Aki távolabbi, egzotikusabb, meleg éghajlatú országba utazna, kétféle biztosítási védelmet érhet el, melyek elérhetőek külön-külön megvásárolva és egyben (kombinált termékként) is:

  • az utasbiztosítás az utazás idején érvényes (az utazás első napjától a hazaérkezésig),
  • míg az útlemondás biztosítás jellemzően az utazást megelőző időszakra szól (az utazás lefoglalásától az utazás kezdetéig). 

A magasabb kategóriájú utasbiztosítások tartalmazhatnak már a járattörlésre, járatkésésre vagy a légi járatok csődjére szóló biztosításokat, legalább a károk enyhítésére, illetve kiegészítő elemként választhatunk ilyen fedezeteket. Különösen az Ázsiába utazóknak nem árt ismét tisztába kerülni a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókkal, helyi speciális szabályokkal. 

Az utasbiztosítással foglalkozó MABISZ-tagok a pandémia kitörését követően termékeiket jellemzően ellátták a Covid-megbetegedésből eredő fedezetekkel. Amennyiben tehát a biztosított a külföldi utazás során Covid-19 vírussal megfertőződik, térítik a betegséggel kapcsolatos sürgősségi orvosi ellátás költségeit.

A konkrét termék kiválasztásakor érdemes meghatározni, mire szeretnénk még fedezetet biztosítani. Például tartalmazza-e biztosításunk az esetleges karantén, a felmerülő plusz kiadások, a repülőjegy átfoglalásának költségeit.