A helyi önkormányzatok, működésük általános támogatására és más eseti célokra tavaly közel 747 milliárd forintot kaptak a központi költségvetésből tavaly. Ez az összeg 46 milliárd forinttal magasabb a 2017-esnél, illetve 41 milliárddal haladja meg azt az összeget is, amennyit a 2018-as büdzsébe beterveztek. Az utóbbiban semmi furcsa nincs, az év közben felmerülő költségek miatt jellemzően többet költ a központi kormányzat a települési önkormányzatokra, mint eredetileg tervezték.

E pénz nagy részét (596 milliárd forint) az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása vitte el. Ide tartozik többek között a településüzemeltetéshez tartozó feladatok támogatása, a közvilágítás, az útfenntartás, a temetők működtetése, vagy a nem közművel gyűjtött szennyvíz ártalmatlanítása. Pénzt kapnak a határátkelővel rendelkező települések is. A központi költségvetésből jut pénz a polgármesterek illetménytámogatására, de adnak továbbá a köznevelésre, a szociális, a gyermekjóléti és a kulturális feladatokra is. Ezen felül 36 milliárd forint ment úgynevezett felhalmozási és 31 milliárd működési célú támogatásokra.

A kormány emellett minden évben dönt eseti támogatásokról is. Ezek között volt jó pár jelentős vagy közérdeklődésre számot tartó tétel.

A kabinet tavaly januárban átutalt 173 millió forintot a Hermina Garázs előkészítésével kapcsolatos feladatokra. Ez persze csak aprópénz, hiszen az Állatkert és a Városliget parkolási gondjait megoldani hivatott 700 férőhelyes garázs majdnem 6 milliárd forintba kerül majd.

Februárban a kormány 1236 településnek (köztük budapesti kerületeknek) utalt mintegy 17,9 milliárd forintot olyan fejlesztésekre, amelyekre az önkormányzatok korábban pályáztak, de forráshiány miatt nem kaptak pénzt. Ezek az átlagosan 15 milliós összegek zömmel épületek és utak felújítására mentek.

Szintén februárban kapott 580 milliót az önkormányzati ASP rendszer, amely 1600 önkormányzatot segít feladatai ellátásában többek között az iratkezelő rendszer, az önkormányzati települési portál, az elektronikus ügyintézési portál, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszer, az önkormányzati adórendszer, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszer kezelésével.

Ekkor kapta meg Kenderes városa azt az 1,2 milliárd forintot is, amelyet öt önkormányzati ingatlan felújítására ítélt meg a kormány. Ide tartozik többek között a Városháza, a Borház, a Horthy-liget és egy iskola is.

A tavalyi kifizetések között szerepel kétszer hárommilliárd forint, amellyel komoly hiánnyal küzdő Pécset segíti ki a kormány. Ezek visszatérítendő támogatások (egyszer hárommilliárd forint decemberben vissza is érkezett). Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a kormány bár megmenti a csőd szélén táncoló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzatot, de sokkal szigorúbb gazdálkodást várnak majd el és az állam gyakorlatilag bevásárol a megyeszékhelyen. Ennek keretében vehették meg a Pécs-Pogány repülőteret működtető céget is.

Augusztusban Göd is kapott egy nagyobb támogatást, több mint 1,3 milliárd forintot. A kormány még 2016-ban döntött úgy, hogy támogatja a város infrastrukturális beruházásait. Ide tartozik többek között a 2-es út és az M2-es Dunakeszi északi csomópontjának összekötése is. Az állam 2016-2018 között összesen 3,8 milliárdot szánt erre, de eddig ennél jóval kevesebbet utalt Göd önkormányzatának. Göd októberben kapott még földvásárlásra 2,15 milliárd forintot, de ez visszatérítendő támogatás.

Szintén Augusztusban kapott Szentes városa 700 millió forintot, méghozzá a Petőfi Szálló és Tóth József Színház épületének felújítására.

Egymilliárd forint jutott a hatvani sport- és rendezvénycsarnok támogatására is augusztusban. A kormány tavaly márciusban döntött a támogatásról, akkor 1,37 milliárd forintot szántak a beruházásra a költségvetésből. Novemberben azonban úgy határoztak, hogy a következő évben további 699 milliót ítélnek meg az építkezésre. A csarnokot az egri székhelyű Variabau Kft. építheti meg 2 milliárd 826 millió forintért. A multifunkcionális sport-és rendezvénycsarnok a Radnóti tér 2. szám alatti telken épül fel. A csarnok 1105 nézőt tud majd befogadni. Az első emeleten kaptak helyet a sportolói öltözők, a vizesblokkokkal. A második szinten lesz a galériaszerű VIP lelátó, az iroda helyiségek, a mosdók valamint a multifunkciós terek.

Szeptemberben a Normafa Park beruházás kapott 5,8 milliárdos költségvetési segítséget. Ebből a pénzből jut a Hild-villa felújítására, parkolóépítésre, az egykori lóvasút-végállomás felújítására, illetve földterületek megszerzésére.

Szintén szabad szemmel látható összeget, 560 milliót kapott Debrecen a Nagycsere és Haláp településrészei ivóvízhálózatának fejlesztésére. Ezen kívül a városnak - a BMW-beruházással összefüggésben - közműfejlesztésre is jutott több mint 2 milliárd.

Októberben a kabinet 5,2 milliárdot szavazott meg négy településnek. Ebből 1,15 milliárdot kapott Eger az infrastruktúra fejlesztésére, Kiskunhalas ugyanerre a célra 500 milliót kapott. Ezen kívül Várpalota kapott még 3,6 milliárdot Harkány pedig 48 milliót.

Jó éve volt Kunszentmiklósnak is, mivel összesen 460 millió forint támogatáshoz jutott. Egyszer kapott 300 millió forintot a Virágh Gedeon középiskola új épületére, majd ugyan ennek az épületnek a teljes befejezésére és környezetrendezésre még 190 millió forint jutott. Kapott ezen kívül 70 milliót a város kötelező feladatainak ellátására, és óvodafejlesztésre is megítélt pénzt a kormány.

Nagyobb összeg, mintegy 4,5 milliárd forint volt azoknak a háztartásoknak az egyszeri támogatása, akik nem részesültek a téli rezsicsökkentésből, de fával vagy más tüzelőanyaggal fűtenek.

Az egyes települési önkormányzatok működési és fejlesztési támogatásai közül kiemelkedik egy 700 milliós tétel, amelyet Érd kapott és egy 3,6 milliárdos, amely a veszprémi aréna építésére fordul, egészen pontosan egyes földterületek megszerzésére.

A bölcsődék kiegészítő támogatásaira 5,8 milliárd forint jutott tavaly azokon az összegeken felül, amellyel a költségvetés egyébként támogatja a települések oktatási intézményeit.

2018-ban a megítélt támogatásokból egyébként megmaradt 61 milliárd forint, amelyet később folyósíthat majd a kormány.

A költségvetés "Helyi önkormányzatok támogatásai" fejelzet felhasználása
Támogatás jogcímeÖsszeg
Monor Város Önkormányzat feladatainak támogatása5
Tiszabábolna Község fejlesztési feladatainak támogatása10
Ónod Község fejlesztési feladatainak támogatása15
Mosonmagyaróvár északi tehermentesítő út építésének előkészítése19
Gátér Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása20
Kömpöc Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása25
Pálmonostora Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása30
Vászoly Község Önkormányzata kulturális célú beruházásának támogatása30
Csólyospálos Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása32
Jakabszállás Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása35
Fülöpszállás Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása43
Tiszaigar Község fejlesztési feladatainak támogatása44
Nyárlőrinc Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása45
Mezőcsát Város fejlesztési feladatainak támogatása50
Borsodgeszt Község feladatellátásának támogatása50
Csabdi Község Önkormányzata iskolabővítési beruházásának támogatása51
Tiszaszőlős Község fejlesztési feladatainak támogatása60
Tiszaderzs Község fejlesztési feladatainak támogatása60
Tomajmonostora Község fejlesztési feladatainak támogatása65
Kunszentmiklós Város Önkormányzata kötelező feladata ellátásának támogatása70
Tiszaszentimre Község fejlesztési feladatainak támogatása70
Tiszaörs Község fejlesztési feladatainak támogatása71
Csanádpalota Város működési feladatainak támogatása73
A Budapest XXIII. ker. Grassalkovich út 3. szám alatti társasházi ingatlanban bekövetkezett károk következményeinek enyhítése94
Nemzetiségi pótlék98
Bicske Város Önkormányzata hivatali épület beruházásának támogatása100
Önkormányzatok feladatainak 2016. évi döntés szerinti támogatása IV.135
Pécs Megyei Jogú Város Közbiztonságának javítása136
Tiszaug Község Önkormányzata fejlesztéseinek támogatása150
Csokvaomány Község Önkormányzata konyha korszerűsítésének és útfelújítási feladatainak támogatása150
Abasár település vízrendezési feladatainak megvalósítása172
Hermina Garázs előkészítésével kapcsolatos feladatok támogatása173
Szociális ágazatban kifizetésre kerülő egészségügyi kiegészítő pótlékhoz nyújtott támogatás180
Helyi érdekű települési fejlesztések III.184
Felcsút Község Önkormányzata bölcsődei férőhely kialakításának támogatása225
Lenti Város fejlesztésének támogatása240
Tata Város támogatása a karsztvízszint emelkedés okozta azonnali intézkedést igénylő feladatok végrehajtásához300
A téli rezsicsökkentés kiterjesztése a kiépített gázhálózattal nem rendelkező településeknél321
Nagyvenyim Nagyközség fejlesztési feladatainak támogatása391
Martonvásár Város Önkormányzat Brunszvik-terv keretében megvalósuló fejlesztésének támogatása400
Makó Város Termál- és Gyógyfürdő (Hagymatikum) fejlesztése406
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kulturális fejlesztési feladatainak támogatása425
Budapest III. Kerület parkfejlesztések támogatása470
A vörösberényi kolostoregyüttessel kapcsolatos feladatok támogatása500
Önkormányzatok feladatainak 2016. évi döntés szerinti támogatása III.504
Normafa Park beruházás 2017. évi üteméhez kapcsolódó egyes kisajátítási költségek támogatása526
Debrecen Nagycsere és Haláp településrészei ivóvízhálózatának fejlesztése560
Az önkormányzati ASP rendszer működtetésének támogatása582
Nagykőrös Város feladatellátásának támogatása600
Kunszentmiklós Város feladatainak támogatása640
Szentes Város kulturális fejlesztési célú támogatása700
Települési önkormányzatok feladatellátásának támogatása934
A hatvani sport- és rendezvénycsarnok beruházás támogatása1 000
A települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása1 003
Helyi érdekű települési fejlesztések II.1 195
Kenderes Város Önkormányzata tulajdonában állló egyes ingatlanok felújításának támogatása1 201
Helyi érdekű települési fejlesztések I.1 304
Göd Város infrastrukturális fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási feladatok 20181 333
Göd Város Önkormányzata egyes fejlesztéseinek támogatása1 749
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közműfejlesztési feladatainak támogatása2 025
Budapest X. kerület, Hős utca 15/A-B szám alatti ingatlan helyzetének rendezése2 100
Önkormányzatok feladatainak 2016. évi döntés szerinti támogatása II.2 470
Egyes Települési Önkormányzatok feladatianak támogatása2 827
A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2018. évi bérkompenzációja2 912
Pécs Megyei Jogú Város támogatása II. ütem3 000
Önkormányzatok feladatainak 2016. évi döntés szerinti támogatása I.4 421
A téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használó háztartások egyszeri támogatása4 465
Egyes települési önkormányzatok működési és fejlesztési támogatása4 669
Helyi önkormányzatok egyes beruházásainak támogatása5 196
Bölcsődei kiegészítő támogatás5 777
A Normafa Park kiemelt beruházás 2018. évi támogatása5 842
Az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések előirányzatból forráshiány miatt támogatásban nem részesült pályázatok támogatása17 895
A helyi önkormányzatok felhalmozási célú kiegészítő támogatásai31 085
A helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai36 364
A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása37 755
A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása77 725
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti feladatainak támogatása144 772
A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása154 349
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása181 135
Összesen746 833
Forrás: Magyar Államkincstár