Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősödnie kell az orvosi szolgáltatáson alapuló turizmusnak, valamint a szektorok (szabadidő, gazdaság, idősekre alapozott gazdaság) közötti együttműködésnek - mondta el a turizmusfejlesztési kormányzati elképzeléseket ismertetve Horváth Viktória. A 2014-2020-as időszakban szavai szerint lesz forrás turizmusra, de se az Európai Unió se a szakmapolitika nem támogatja a kapacitásfejlesztésekre vonatkozó támogatásokat, csak nagyon indokolt esetben. A jövőben jól működő intézményrendszerre és innovatív termékfejlesztésre van szükség, valamint a keleti nyitásra - tette hozzá.

A kormányzati törekvés, az, hogy a Balaton családbarát terület legyen, Európa top 5 tavába bekerüljön, hogy bevonják a háttértelepüléseket a vendégforgalomba, csökkenjen a szezonalitás. Utóbbit el lehetne érni Horváth Viktória szerint a Spanyolországból indult Calypso-programmal, amely egy szociális- turisztikai program; a cél, hogy a balatoni szállodák ne zárjanak be ősszel, mert ez tovább generálná a helyi kereskedelmet, szolgáltatókat - fűzte hozzá. Hidvégi József (Fidesz-KDNP), Fonyód polgármestere az ülésen arra figyelmeztetett, hogy a déli parton szükség van nívós szállodákra és termálfürdőkre szezonhosszabbítás és rossz időben kínált alternatívaként.

A Balaton a legnépszerűbb

Belföldön a Balaton a legkedveltebb turisztikai régió, a külföldi vendégek is ezt a térséget keresik fel leginkább Budapest után; az itt eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal nőtt tavaly - hangzott el a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesének beszámolójában. Horváth Gergely tájékoztatása szerint a Balaton régiót 2012-ben körülbelül 946 ezer belföldi és hozzávetőleg 350 ezer külföldi vendég kereste fel, a vendégek több mint 72,9 százaléka hazai volt. Az elmúlt évben a Balatoni Üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a kétmillió hétszázezret, 1,3 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 4,5 százalékkal bővült (1 727 000 beutazó vendégéjszaka). Az előzetes adatok szerint tavaly az összes belföldi vendég 22,6 százaléka a Balatonnál töltötte pihenését, és a magyarországi belföldi vendégéjszakák mintegy 26,2 százaléka realizálódott a Balatonnál.

2014-2020 között a gazdaságfejlesztésre kell a források 60 százalékát fordítani, a fennmaradó 40 százalék humánerő-forrás, infrastruktúra, környezetvédelem, energiahatékonyság, ezért a turisztikai pályázatoknak jól kidolgozottnak koncentráltnak kell lenniük - összegezte Horváth Viktória. Arra kérte a szolgáltatókat, hogy árversenybe ne menjenek bele, mert a maguk és az ágazat helyzetét rontják, illetve saját termékeikről is véleményt mondanak.