A hivatalos statisztika szerint egy év alatt 12 százalékkal emelkedett átlagosan a temetkezés ára - írja az Azénpénzem.hu hírportál. Az alapszolgáltatás a KSH egyik háttértáblája szerit a tavalyi 189 440 forint helyett már 212 110 forintba kerül. A hírportál gyűjtése szerint a hagyományos, tehát koporsós temetés esetén a fővárosban a kiadás elérheti a 750 ezer forintot, de vidéken is vaskos summa jöhet ki a végén.

Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás. Aki a hamvak dunai hajóról kiszórását választanák, azoknak mintegy 250 ezer forintot kell fizetniük az egyik szolgáltatónál. Sok szolgáltató kínál komplex „csomagot”, de érdemes a kegyeleti szolgáltatások hivatalos árjegyzékének is utánanézni.

A jelenlegi ajánlatok alapján egy hamvasztásos temetés akciósan 100-125 ezer forintba kerül. Amúgy a teljes krematóriumi díj a fővárosban 60-70 ezer, vidéken akár a 100 ezer forintot is meghaladó lehet. Koporsóval az ár körülbelül 110 ezer forinttól indul. Ebben persze nincsenek benne a különböző temetői díjak, amelyekben a legnagyobb – önmagában több száz ezer forintot kitevő – tétel a sírhelymegváltási díj. A ravatalozásért 51-136 ezer forintot is ki lehet fizetni. Ehhez hozzájön még a sírhelyhantolás, temetőn belüli szállítás költsége.