Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar átlagfizetést többszörösét lehet megkeresni a Balatonon az utóbbi időszakban megjelent hírek szerint, a Telex terjedelmes cikkben mutatja be, hogy ebből mi az igazság. 

Egy pörgősebb balatonfüredi hely felszolgálója arról beszélt, hogy náluk átlagosan 400-450 ezer nettót keresnek havonta, ha nagyon sok órában jönnek, még az 500 ezer is összejön. Erre szükség is lehet, mert a pincérek és a pultosok sehol sincsenek elegen, így ők csak heti egy szabadnapot kapnak. Ismerőseitől tudja, hogy van olyan hely a környéken, ahol 14-15 órákat dolgoznak a pincérek, 1200-as órabérben. Egyikük azt mondta: lehet, hogy egy mosogató megkeres nettó 400 ezret, csak ez akár 12-14 óra munkát jelent, heti hat napon, a forró konyhában.”

A balatoni vendéglátásban dolgozó szakácsok a lapnak azt mondták: nettó 2000–2500 forintos órabérben vannak, napi 11-12 órát kell dolgozniuk. Így tehát egy szakács reális fizetése nettó 690 ezer forintot jelent havonta, ami nem rossz, de messze van az egymilliótól – igaz, bruttóban bőven meghaladhatja. A szakácsok szerint egyébként jellemzően ma már mindenki szabályosan be van jelentve, bár mindenki tud kivételekről.

A vendéglátásban dolgozók egyik érdekvédelmi szervezeteként működő Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet elnöke, Várnai Zsuzsanna, a szervezet elnöke szerint a tavalyi, járvány miatt hozott létszámleépítések után nem sikerült visszahozni a szakképzett vendéglátósok egy jelentős részét, ezért szakképzetlen tömegek állnak munkába a szektorban. „És sok esetben tényleg látszik a hozzá nem értés, az, hogy sokan életükben nem dolgoztak a szakmában” – mondta. Hozzátette, hogy szerinte nem igaz, hogy a vendéglátásban dolgozók jól keresnek, hiszen a több százezres fizetésekért az ágazatban nem 8 órát dolgoznak a munkavállalók, hanem 12 vagy még több órát naponta, és az is nagyon gyakori, hogy nincs heti két szabadnapjuk, tehát ha csak az órabéreket nézzük, akkor nincsenek kiemelkedő fizetések.