Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nébih december 6-án vizsgálta meg a mintákat. Az országos főállatorvos által fertőzöttként megjelölt területnek Tiszavasvári külterülete is a része.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal település külterületén még október 2-án találtak egy elhullott vaddisznót, az állat vizsgálatánál megállapították, hogy ASP-vel fertőződött. Ezt követően az országos főállatorvos fertőzötté nyilvánította ezt a területet.

Korábban a Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból is kimutatták az ASP-t. A fertőzés a korábbi Heves megyei esetekhez kapcsolódik és a vírus mozgása egyértelműen a vaddisznó populáción belüli terjedésének következménye - írta korábban a Nébih.

Az ASP az emberre nem veszélyes, gazdasági kárt okoz, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.