Magyarországon karácsonykor hagyományosan az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de egyre jobban keresett az év végi ünnepekre az afrikai harcsa is.

Ilyenkor felbukkannak további olyan szálkamentes halfajok, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző, ilyen például a szürkeharcsa, a süllő és a pisztráng is.

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 35 százaléka. Nagy öröm számunkra, hogy folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6,7 kg/fő/év, ez nagy előrelépés a 1990-es évekhez képest, amikor még 2 kg/fő/év körül alakult a fogyasztás, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év - írta közleményében a MA-HAL.

A halárusító helyekről a térképet itt, a MA-HAL weboldalán találják meg.