A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán a kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetpolitika 2010 óta a gazdaságfejlesztést tekinti a legfontosabb beavatkozásnak a Kárpát-medencében - tudósította az MTI.

Ez nem jelent semmilyen területi revíziót - mondta Gerzsa, megjegyezve ugyanakkor, hogy a történelmi tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Ezért építettük ki az egységes oktatási erőteret, s erre törekszünk a gazdaságot illetően is." Ez nemcsak a magyar-magyar, hanem a magyar és a többségi nemzet viszonylatában is értendő.

Na de a politika

Grezsa István szerint a gazdaság fejlesztésével elérhető, hogy a magyarok ott éljenek, ott dolgozzanak, boldoguljanak, ahová születtek, amihez elengedhetetlen a többségi nemzetek szimpátiája. Magyarország politikailag és gazdaságilag is elég erős ahhoz, hogy ezt a tervét végre tudja hajtani - véli a kormánybiztos.

A kárpátaljai magyar közösség erősítése segíti Kárpátalját is, mert különösen ebben a régióban nem válaszhatók szét a magyar és nem magyar gazdaságfejlesztési programok. Magyarország továbbra is kész a folyamatos, komoly gazdasági együttműködésre Ukrajnával, ha az stabil, bizalmi politikai kapcsolatokon alapul - közölte Gerzsa.

"Magyarország örömmel látná Ukrajnát az Európai Unióban, ahogy korábban ennek érdekében mindent meg is tett, de most meg kell várnunk, amíg a politikai kapcsolatok normalizálódnak" - mondta. (Piros lapot mutatott Szijjártó Ukrajnának.)

Támogat a magyar kormány

Barta József, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke vázolta Kárpátalja gazdasági helyzetét, rámutatva, hogy Kijev negatív diszkriminációt folytat a régió támogatásában, rendszeresen szeparatizmussal gyanúsítva meg a térséget gazdaságfejlesztési kérdések kapcsán is.

Legfontosabbnak a béke és stabilitás biztosítását nevezte, ami nélkül nem lehet gazdasági fejlődés. Kiemelten fontosnak nevezte mind a kárpátaljai magyarság, mind Kárpátalja gazdaságfejlesztési támogatását a magyar kormány részéről. A befektetések számára legígéretesebb kárpátaljai szektornak a turizmust nevezte.

Segít az MNKH

Kárpátalja mind tőkeellátottságát, mind fejlettségét tekintve jóval Magyarország mögött van. A fejlesztésben tud segíteni az MNKH az exportkapcsolatok fejlesztésével, míg a magyar kormány a gazdaságfejlesztési programjával - mondta Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelem-fejlesztési Hálózatának igazgatója előadásában elmondta.

Jelenleg az exportkapcsolatok fejlesztésére van a legnagyobb lehetőség, mivel gyenge az ukrajnai vásárlóerő. A Kárpátalján előállított termékek piacra juttatásában tud segíteni a kereskedőház, akár Közép-Európában, akár világszerte, és ugyancsak elősegítheti magyarországi üzleti partnerek megtalálását a kárpátaljai vállalkozások számára - tudósított az MTI.

A kép forrása: Pixabay