Lényegesen jobb lett a vártán a GDP adat, főleg annak tükrében, hogy a kora reggeli német és francia mutatók kiábrándítóan sikerültek és ezért a piacon sokan féltek attól, hogy a magyar adat sem lesz jó - mondta Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője. Azzal kapcsolatban csak találgatni lehet a szakember szerint, hogy mi állhat a növekedés mögött, hiszen előzetes becslésről van szó, amit később akár még módosíthatnak is.

Nem dübörög az ipar

Az látszik, hogy az ipar nem dübörög, bár az előző negyedévhez képest valamit tudott javítani. A gyenge német és francia adatok viszont nem túl biztatóak az export kilátások szempontjából. Az elemző most a mezőgazdaság teljesítményére figyel, amiről fontos részleteket majd a második negyedévben tudhatunk meg. A gyenge bázis miatt ugyanis ennek a nagy súlyú komponensnek erőteljes lehet a hozzájárulása a növekedéshez. Általában is elmondható Réczey szerint, hogy sem a bázis, sem az előző negyedév nem volt túl erős, emiatt is volt honnan elrugaszkodni. Réczey még a készletváltozást is a háttérben sejti a mostani meglepetést keltő számok mögött. Azt mondja, hogy az egész éves adatot felfelé lehet majd korrigálni, ám ehhez azért meg kell majd várni a második negyedéves mutatót is. Különösen azért jó hír az első negyedéves GDP adat, mert a Varga-csomaggal együtt most komolyan megnőtt az esélye, hogy már júniusban kikerüljünk a túlzott-deficit eljárásból.

A várakozásainknak megfelelően a hazai gazdaság kikerült a technikai recesszióból - értékelte a KSH ma reggeli közleményét Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Negyedéves alapon a magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő európai viszonylatban, mivel a német GDP 0,1 százalékkal nőtt, a francia 0,2 százalékkal csökkent, a várakozásokat messze alulmúlva 0,9 százalékkal zuhant a cseh GDP, mindössze 0,1 százalékkal nőtt a lengyel, 0,3 százalékkal a szlovák, 0,5 százalékkal a román GDP.

Az ipari termelés kedvező első negyedéves teljesítménye, a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódása, valamint az építőipar tavalyinál kedvezőbb teljesítménye Suppan szerint előrevetítették, hogy a technikai recessziónak vége. Így az éves szintű visszaesés mértéke is markánsan enyhül. Mivel a mezőgazdaság kibocsátásáról még csak korlátozott becslések állnak rendelkezésre, kedvező mezőgazdasági termelés esetén az első negyedéves adatok még akár felfelé korrigálódhatnak.

A felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően stabilizálódott, a nettó export hozzájárulása javulhatott a tavalyi utoló negyedévhez képest, egyes adatok a készletek pozitív alakulására utalnak, míg az építőipar teljesítménye a beruházások kedvezőbb alakulását tükrözhetik.

További növekedés jöhet

A következő negyedévekben további növekedésre számít Suppan, amit támogathat az infláció visszaesése miatt érezhetően növekvő reálbérek hatására fokozatosan élénkülő fogyasztás, az autóipari kapacitások fokozatos felfutása, az EU által támogatott beruházások, valamint a kedvezőbb mezőgazdasági kilátások. Az év közepétől pedig tovább javíthatják a növekedési kilátásokat az Audi üzembe helyezése, valamint a remélhetőleg javuló európai növekedési kilátások. Az alacsony tavalyi bázisok miatt ezért már a következő negyedévben éves alapon is növekedésre lehet számítani - mondja az elemző, aki szerint a kedvező adatok hatására javulhatnak az idei növekedéssel kapcsolatos előrejelzések.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője meglepőnek nevezte a szerdán ismertetett adatokat. Úgy fogalmazott: nagyságrendekkel jobb a kép, mint amit egyéb, első negyedévi adatok sugalltak volna. Kifejtette: az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt. Keszeg Ádám szerint érdekes az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH. "Nagy visszaesést láttunk eddig, és ezt jócskán finomították" - mondta. Az elemző szerint az első negyedévi GDP-adat hatására módosulhatnak az idei évre vonatkozó előrejelzések, bár a változtatásokkal meg kell várni a részletes, szektorális adatokat. A Raiffeisen Bank szakértője szerint a mezőgazdaság és az építőipar kedvező teljesítménye elsősorban azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban ezek az ágazatok jelentős mértékben visszaestek. "Várható volt, hogy megáll a csökkenés és ezek az ágazatok hozzáadnak a növekedéshez" - tette hozzá.

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint saját várakozásainak nagyjából megfeleltek a KSH által közölt adatok. Elmondta, várható volt, hogy jobbak lesznek az első negyedévi adatok, hiszen világszerte nagyon rossz volt a negyedik negyedév. "Lehetett várni a visszacsapást az első negyedévben" - mondta. Az elemző szerint a nagyon gyors korrekció után nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás. Kondrát Zsolt, aki az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést vár, elmondta: az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható. Hangsúlyozta: az európai adatok sem adnak túl sok okot arra, hogy felfelé módosítsa prognózisát. Az elemző kiemelte azt is, hogy a KSH korrigálta az előző negyedévek negyedéves adatait. A negyedik negyedévi "nagy beesés már nem is olyan nagy beesés" - fogalmazott.

A részletes adatokra várva

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám - mondta- , hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani. Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához. Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek. Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket - tette hozzá. Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható - mondta Németh Dávid -, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: "A számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény". A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.