Lényegesen jobb lett a vártán a GDP adat, főleg annak tükrében, hogy a kora reggeli német és francia mutatók kiábrándítóan sikerültek és ezért a piacon sokan féltek attól, hogy a magyar adat sem lesz jó - mondta Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője. Azzal kapcsolatban csak találgatni lehet a szakember szerint, hogy mi állhat a növekedés mögött, hiszen előzetes becslésről van szó, amit később akár még módosíthatnak is.

Nem dübörög az ipar

QP | Quality Placement

Az látszik, hogy az ipar nem dübörög, bár az előző negyedévhez képest valamit tudott javítani. A gyenge német és francia adatok viszont nem túl biztatóak az export kilátások szempontjából. Az elemző most a mezőgazdaság teljesítményére figyel, amiről fontos részleteket majd a második negyedévben tudhatunk meg. A gyenge bázis miatt ugyanis ennek a nagy súlyú komponensnek erőteljes lehet a hozzájárulása a növekedéshez. Általában is elmondható Réczey szerint, hogy sem a bázis, sem az előző negyedév nem volt túl erős, emiatt is volt honnan elrugaszkodni. Réczey még a készletváltozást is a háttérben sejti a mostani meglepetést keltő számok mögött. Azt mondja, hogy az egész éves adatot felfelé lehet majd korrigálni, ám ehhez azért meg kell majd várni a második negyedéves mutatót is. Különösen azért jó hír az első negyedéves GDP adat, mert a Varga-csomaggal együtt most komolyan megnőtt az esélye, hogy már júniusban kikerüljünk a túlzott-deficit eljárásból.

A várakozásainknak megfelelően a hazai gazdaság kikerült a technikai recesszióból - értékelte a KSH ma reggeli közleményét Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Negyedéves alapon a magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő európai viszonylatban, mivel a német GDP 0,1 százalékkal nőtt, a francia 0,2 százalékkal csökkent, a várakozásokat messze alulmúlva 0,9 százalékkal zuhant a cseh GDP, mindössze 0,1 százalékkal nőtt a lengyel, 0,3 százalékkal a szlovák, 0,5 százalékkal a román GDP.

Az ipari termelés kedvező első negyedéves teljesítménye, a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódása, valamint az építőipar tavalyinál kedvezőbb teljesítménye Suppan szerint előrevetítették, hogy a technikai recessziónak vége. Így az éves szintű visszaesés mértéke is markánsan enyhül. Mivel a mezőgazdaság kibocsátásáról még csak korlátozott becslések állnak rendelkezésre, kedvező mezőgazdasági termelés esetén az első negyedéves adatok még akár felfelé korrigálódhatnak.

A felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően stabilizálódott, a nettó export hozzájárulása javulhatott a tavalyi utoló negyedévhez képest, egyes adatok a készletek pozitív alakulására utalnak, míg az építőipar teljesítménye a beruházások kedvezőbb alakulását tükrözhetik.

További növekedés jöhet

A következő negyedévekben további növekedésre számít Suppan, amit támogathat az infláció visszaesése miatt érezhetően növekvő reálbérek hatására fokozatosan élénkülő fogyasztás, az autóipari kapacitások fokozatos felfutása, az EU által támogatott beruházások, valamint a kedvezőbb mezőgazdasági kilátások. Az év közepétől pedig tovább javíthatják a növekedési kilátásokat az Audi üzembe helyezése, valamint a remélhetőleg javuló európai növekedési kilátások. Az alacsony tavalyi bázisok miatt ezért már a következő negyedévben éves alapon is növekedésre lehet számítani - mondja az elemző, aki szerint a kedvező adatok hatására javulhatnak az idei növekedéssel kapcsolatos előrejelzések.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője meglepőnek nevezte a szerdán ismertetett adatokat. Úgy fogalmazott: nagyságrendekkel jobb a kép, mint amit egyéb, első negyedévi adatok sugalltak volna. Kifejtette: az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt. Keszeg Ádám szerint érdekes az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH. "Nagy visszaesést láttunk eddig, és ezt jócskán finomították" - mondta. Az elemző szerint az első negyedévi GDP-adat hatására módosulhatnak az idei évre vonatkozó előrejelzések, bár a változtatásokkal meg kell várni a részletes, szektorális adatokat. A Raiffeisen Bank szakértője szerint a mezőgazdaság és az építőipar kedvező teljesítménye elsősorban azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban ezek az ágazatok jelentős mértékben visszaestek. "Várható volt, hogy megáll a csökkenés és ezek az ágazatok hozzáadnak a növekedéshez" - tette hozzá.

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint saját várakozásainak nagyjából megfeleltek a KSH által közölt adatok. Elmondta, várható volt, hogy jobbak lesznek az első negyedévi adatok, hiszen világszerte nagyon rossz volt a negyedik negyedév. "Lehetett várni a visszacsapást az első negyedévben" - mondta. Az elemző szerint a nagyon gyors korrekció után nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás. Kondrát Zsolt, aki az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést vár, elmondta: az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható. Hangsúlyozta: az európai adatok sem adnak túl sok okot arra, hogy felfelé módosítsa prognózisát. Az elemző kiemelte azt is, hogy a KSH korrigálta az előző negyedévek negyedéves adatait. A negyedik negyedévi "nagy beesés már nem is olyan nagy beesés" - fogalmazott.

A részletes adatokra várva

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám - mondta- , hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani. Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához. Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek. Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket - tette hozzá. Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható - mondta Németh Dávid -, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: "A számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény". A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.