Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magas minőségű tv-k, laptopok, iPodok, téli kabátok, és a játékpiac idei slágerének számító robothörcsög - egyebek mellett ezeket vitték elsősorban a karácsonyra készülő vásárlók a a washingtoni székhelyű szervezet szerint.

A jelek szerint a forgalom elérte, esetleg meg is haladhatta a kiskereskedők által előre jelzett mértéket - véli a Bloomberg által idézett David Schick, a Stifel Nicolaus & Co elemzője.

A kiskereskedelmi piac nagyágyúi közül a Wal-Mart 298 dolláros (55 ezer forint) HP laptoppal csalogatta a vevőket, a Best Buy elektronikai lánc pedig 548 dolláros (közel 100 ezer forint) nagyképernyős Samsung tv-t kínált a betérőknek. A társaság vezérigazgatója szerint a tavalyinál nagyobb tömegek jelentek meg a Best Buy üzletei előtt.

A több évtizedes csúcson álló munkanélküliség miatt a szektor jó előre nagy árakciókkal igyekszik biztosítani a forgalom egy bizonyos szintjét, és a jelek szerint ez sikerül is.

Újdonság, és meglepő jelenség a korábbi évekhez képest, hogy a fogyasztók ezúttal nem csak ajándékozási szándékkal vásárolnak, de a válság miatt korábban visszafogott költekezésen a saját maguk számára is lazítanak kissé az év vége felé, vagyis az árleszállításokat jó alkalomnak gondolják egyéb szükségleteik kielégítésére is - mondja Marshal Cohen elemző.

A kiskereskedők az előrejelzés szerint 1,8 százalékos forgalombővülést vártak a tavalyi szezonhoz képest; a cégvezetők elsöprő többsége pedig az idei évre a tavalyinál erőteljesebb promóciót, és az elsősorban az elektronikai termékekre kiterjedő diszkontálást ígért - derül ki a BDO októberi felméréséből.

A kiskereskedelmi szövetség szerint pénteken minden szektorból jó forgalmi adatok érkeztek. Különösen keresettek voltak a jelentések szerint a nagy, síkképernyős televíziók. Népszerűek voltak a játékok is, az egész éjjel nyitva tarrtó Wal-Mart például tömegesen értékelte le 5 dollárra a különféle játékokat. A játékok kapcsán az ágazat a szülők azon megfontolásaiban külön bízik, amely szerint a legutolsó dolog, ami spórolni fognak, az a gyermeknek szánt ajándék.

A kiskereskedők körülbelül éves eredményük harmadát realizálják az év végi szezonban. A bevásárlóközpontok nemzetközi szervezete (ICSC) szerint a tavaly november-decemberben tapasztalt közel 6 százalékos forgalom-visszaesés idén 1 százalék körüli bővülésbe fordulhat.