Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az importadatokból nagyon jól látszik, hogy jelenleg alsó hangon háromszor többet fizet Magyarország az orosz gázért, mint amennyit az elmúlt durván negyed évszázadban bármikor - írja a G7.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a piaci/tőzsdei gázárak alakulásától nagyjából függetlenül Magyarország olcsón kapja Oroszországtól az energiahordozót. A hírportálnak nyilatkozó szakértők azonban egybehangzóan azt állították, hogy a szerződéses ár biztosan a tőzsdei jegyzésekhez van kötve, a kérdés csak az, hogy hogyan.

Ezt az álláspontot támasztja alá az is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a szerződésről tartott sajtótájékoztatón többször is „formulaként” hivatkozott a kialkudott árra, azaz indirekt módon elismerte, hogy az valamihez kötve van. Mivel pedig a piacon a holland tőzsdei ár, a TTF az irányadó, ez a valami szinte biztosan az.

Így nem meglepő, hogy a Magyarországra érkező orosz gáz a tőzsdei árak megugrásával párhuzamosan szintén rohamtempóban kezdett emelkedni. Az Eurostat adatiból kiszámolható, hogy egy adott hónapban mennyi volt a hazánkba behozott orosz gáz átlagára. Januárban például köbméterenként nagyjából 270 forint, közel háromszor magasabb, mint 1999 és 2021 közepe között bármikor.