Bár Tihany helyi építési szabályozása több ponton szigorúbb feltételeket szab a Balaton törvénynél is, a külterületek esetében szükség van a helyi szabályozás módosítására, hiszen az új Balaton törvény előírásainak meg kell feleltetni a helyi építési szabályozást – írja a Tihanyi Visszhang.

A külterületeken a pincék, présházak az adott ingatlanon eddig együttesen 180 négyzetmétert tehettek ki, a képviselő-testület most azt indítványozza, hogy a törvényhez igazítva ez 150 négyzetméterre csökkenjen, illetve lakóingatlanként ezek az építmények nem használhatók

 – mondta a tihanyi önkormányzat lapjának Tósoki Imre, polgármester.

Az új szabályozásban érintett kisparcellás mezőgazdasági külterületek elsősorban a Cserhegyen, Óvárban, a Kiserdőtetőn és a Kopasz-hegy felső részén találhatók. A Balaton törvény azt is megszabja, hogy ezek a területek nem vonhatók belterületbe, a tervezet szerint ezt is tartalmazná a helyi szabályozás módosítása.

Az építési lehetőségek szigorítása nem újkeletű a Balaton környékén, már több településen tettek lépéseket az ész nélküli beépítés megfékezésére. Korábban, február közepén az északi-parti Paloznakon elégelték meg a befektetési célú építkezést, az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el – ami február 15-én életbe is lépett.

Nem sokkal ez után pedig a tó középső medencéjének felvidékén, Szentantalfán függesztettek fel egy sor, korábban még el nem indított építési lehetőséget.