Egy törvénymódosítás értelmében az egyházak megigényelhetik azon önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát, amelyeket fenntartóként működtetnek – közölte a Tihanyi Önkormányzat lapja, a Tihanyi Visszhang.

A jogszabály abban az esetben nem hagy semmilyen mérlegelési lehetőséget a településeknek, ha az adott intézményben tisztán csak oktatás zajlik.

Ebben a kérdésben Tihany is érintett, hiszen az Illyés Gyula Általános Iskolát 2012 óta a Tihanyi Bencés Apátság működteti, ugyanakkor árnyalja a helyzetet, hogy az épületben a tanítás mellett több más funkció is helyet kap, amelyek viszont az önkormányzat érdekeltségébe tartoznak.

A minőségi oktatás védelme érdekében döntöttek

Az apátság már jelezte is azon igényét az önkormányzatnak, miszerint szeretné tulajdonába vonni az iskolát. A helyi képviselők az ügyet megtárgyalták, és végül úgy döntött a testület, hogy bár az iskola átadása vagyonvesztéssel jár, a tanintézmény fenntarthatósága, biztonságos működtetése, illetve a minőségi oktatás védelme érdekében jobb, ha az ingatlan az apátság tulajdonába kerül.

Mivel az épület egyes részlegeiben az önkormányzat által működtetett funkciók is vannak – ugyan átadják az iskola tulajdonjogát a bencés apátságnak, de az ingatlant társasházzá nyilvánítják.

Nem minden kerül ki az önkormányzat kezéből

Eszerint a sportcsarnok, a tanintézmény épületében található szociális lakások, a tetőtéri panzió, valamint a közétkeztetést ellátó konyha tulajdona és működtetése továbbra is marad az önkormányzatnál.

Mihályi Jeromos perjel szerint a következő tanév már biztos az új tulajdonviszonyok szerint kezdődik el, ami alapján az intézménynek nagyobb lesz a mozgástere. „Az 1950-es államosítás az egyház működésének teljes ellehetetlenítésére irányult” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy az önkormányzattal évekkel ezelőtt közoktatási megállapodást kötöttek, ennek alapján zajlik majd továbbra is az oktatás.

Jelen esetben arról van szó, hogy a tanintézmények csak addig maradnak az egyház tulajdonában, amíg ott közoktatás zajlik. Amint ez megszűnik, az ingatlan tulajdonjogát visszakapja az önkormányzat.

A perjel a Tihanyi Visszhangnak azt is jelezte, hogy az iskola épülete átfogó fejlesztést igényel. Korszerűsíteni kell a fűtést, a szellőzőrendszert, a tetőszerkezetet, a szigetelést, ám ezek felújítása milliárdos tételt jelent. – Egyelőre erre nincs forrásunk, bár egy modern iskolát szeretnénk működtetni, vannak terveink, egyeztettünk építészekkel is. Keressük a fejlesztés lehetőségét – fogalmazott.

(Szerző: Thurzó Katalin)