A jövő évi költségvetés tervezetéből derült ki szerdán, hogy a kormány az új Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelné az MTA 40 milliárd forintos költségvetési alap-előirányzatából 28 milliárd forintot.

Az akadémia szerint ebből nagyjából 20 milliárd forint a kutatások témájától független (alapfeladatokkal kapcsolatos) bér- és működési költségeket tartalmaz. Palkovics László miniszter azzal magyarázta a lépést, hogy a hatékonyabb működés miatt csoportosítanák át a keretösszeget.

A forráskezelés változásáról egy magyarázó ábrát is készítettek:

Kép: MTA

Pénteken az ügyben rendkívüli ülést tartott az MTA elnöksége, amely elutasítja az átszervezéseket. Panaszolják, hogy a költségvetési törvény tervezetét és az MTA-törvényt is úgy módosítanák, hogy annak előzetes véleményezésére alig kaptak időt a kormánytól.

Az MTA azt kéri, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé. A határozatot Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke terjesztette az elnökség - két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve - elé, az ülésen részt vettek a kutatóközpontok és -intézetek vezetői, akiknek a 100 százaléka támogatta azt.

Szerintük az MTA-val előre nem egyeztetett módosítás tervezete kétségtelenül és alapvetően érinti az akadémiai kutatóhálózat működésének feltételeit. Több állásfoglalást is elfogadtak, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a kormány tagjaihoz is eljuttatnak.

Ezek a következők:

  • a 2019. évi költségvetési törvény és az MTAtv. módosításának előkészítése az Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért javasolja, hogy a konzultációra időt engedve a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés számára előterjesztésre;
  • az intézethálózat fenntartására tervezett állandó, a kutatások témájától független (alapfeladatokkal kapcsolatos) bér- és működési költségek az Akadémiánál kell, hogy maradjanak;
  • a felfedező (bottom-up) kutatások támogatása nem csökkenhet, ezeket az Akadémia egyik fő feladatának tekinti;
  • az intézetek és kutatóközpontok kutatási témáinak meghatározásáról, ezek támogatási arányairól és formáiról, az intézetigazgatók, vezető kutatók kinevezéséről az Akadémián eddig is alkalmazott eljárás szerint kell, hogy döntés szülessen;
  • elengedhetetlen, hogy a tudományos pályázatok értékelését és a döntéshozatalt a terület legjobb szakértőiből álló akadémiai bizottságok végezzék;
  • a tudományos pályázatokon belül az alapkutatást segítő pályázatokat el kell különíteni a célzott (alkalmazott, top-down) pályázatoktól; az előbbieknél minden tudományterület kutatási témáit engedni kell pályázni, és a támogatás odaítélése során csak a nemzetközi mércével mért kiválóság számíthat.

Az MTA vezetői és vezető testületei rendelkezésre állnak olyan együttműködés kidolgozására, mely az Innovációs és Technológiai Minisztérium kormányzati koncepciójába illeszkedik, de nem sérti az MTA integritását - zárják közleményüket.

A fotó forrása: MTI Fotó/MTVA Bizományosi/Jászai Csaba.