A projekt keretében a két igazgatóság négy tiszai árvízvédelmi szakaszának elavult védelmi terveit újítják fel és digitalizálják - ismertette Bara Sándor. A védelmi tervek korszerűsítése 52 Tisza-menti településen 150 ezer embert érint - tette hozzá az igazgató.

A munkálatok során az érintett ártéri szakaszokról légi felvételeket készítettek, és távérzékelési-térinformatikai technológiák alkalmazásával szimulálták az esetleges ártéri elöntések hatásait, feltérképezték a terepadottságokat, az ártéri növényzetről pedig úgynevezett biomassza-tömegbecslést végeztek - mondta Bara Sándor. Folyik az adatok értékelése, feldolgozása, aminek eredményeként a papír alapú árvízvédelmi terveket felváltják a digitális alapú információk. Mindez nagymértékben hozzájárul a Tisza ártéri öblözetei, a folyó érintett szakaszai árvízi biztonságának a növeléséhez - jegyezte meg a Tivizig igazgatója.

A korszerű eljárással centiméteres pontossággal határozhatják meg a domborzati elemeket, s a folyó Tiszafüred és Rakamaz közötti 108 kilométeres szakaszáról teljes hosszmetszet, száz méterenként pedig keresztmetszet áll a szakemberek rendelkezésére, amiből pontosan meghatározható, hogy adott területen milyen árvízvédelmi beavatkozásokra lehet szükség - magyarázta Bara Sándor.

Bábosi Katalin hozzátette: a svájci program olyan innovatív megoldásokat finanszíroz, amelyeket az Európai Unió nem támogat.

Tájékoztatása szerint 2017-ig összesen 130 millió svájci frank támogatást használhat fel Magyarország, elsősorban a gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.