Van, aki több mint fél évet vár arra,hogy kiderüljön, milyen súlyos az állapota - írja a várólistákról szóló cikke elején a Népszava. Aki teheti, a fizetős ellátást választja, de egyre többen nem kerülnek időben szakorvoshoz. Ezt követően a lap bemutatja egy ormosbányai asszony esetét.

A beteg pajzsmirigyén egy 18 milliméteres göböt találtak szeptemberben. A miskolci megyei kórház endokrinológiai szakrendelésére két időpontot kivizsgálásra. A válasz szerint április 11-én 10 óta 45 perckor tudják fogadni. Családja nem akarta elhinni, hogy fél évig kell várnia, ami akár az életében kerülhet.

A napilap az ügy kapcsán érdeklődődött a várólistákról. A fővárosban az endokrinológiánál egy-másfél hónap, a kardiológián hasonlóan hosszú a várakozás. A reumatológiákon másfél-két hónap. Vidéken azonban sokkal rosszabb a helyzet - nem ritka kivétel az ormosbányai asszon esete. Ugyanakkor az intézmények vezetői arra kérték az újságírókat, hogy ne említsék kórházuk vagy rendelőjük nevét, mert utasításba kapták, hogy nem nyilatkozhatnak.

(A nyitókép forrása: Pixabay)