A gazdasági és fejlesztési minisztériummal (NFGM) ősszel kiéleződött konfliktus, illetve a szervezet megkurtított állami finanszírozásával kapcsolatos viták nyomán normalizálódni látszik a helyzet az ITD Hungary Zrt. háza táján - derült ki a befektetés- és kereskedelemfejlesztési szervezet szerdai háttérbeszélgetésén.

Bár a vitatott eredménnyel zárult és később visszavont tanácsadói közbeszerzési tender után elindított KEHI-vizsgálat már hónapokkal ezelőtt lezárult, eddig sem a szervezet, sem a vizsgálatot elrendelő miniszterelnök nem hozta nyilvánosságra az átvilágítás eredményét. Rétfalvi György vezérigazgató pedig - ahogy fogalmazott - nincs felhatalmazva arra, hogy tájékoztatást adjon. Annyit azonban elmondott, hogy "kiderült, az ITD nem az NFGM BKV-ja". (Emlékeztetőül: a tendert követően odáig fajult Rétfalvi és az NFGM-et vezető Varga István konfliktusa, hogy akkoriban úgy tűnt, akár meneszthetik is a vezérigazgatót.)

A költségvetésből az idén az eredetileg tervezett 1,1 milliárd forint helyett és a tavalyi 2,1 milliárd után közel 1,9 milliárdot kap a szervezet, a működés finanszírozására. A 2009-eshez viszonyított kétszázmilliós mínuszt felerészben a dologi kiadások csökkentésével és a beruházások elhalasztásával, felerészben pedig a humenerőforrás-költségek mérséklésével gazdálkodják ki. Utóbbi jelenthet mindenkit érintő bércsökkentést, de akár tízfős leépítést is, a 210 fős gárdából. A szakmai programokra viszont igencsak bőséges a keret, EU-forrásokból és a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre, az ITD saját bevételeit 1,7 milliárdra tervezik.

Rétfalvi elmondta: az ITD a hazai, legalább harmincmillió forint értékű exportot lebonyolító, két- két és félezer kis- és középvállalkozás közül 2009 végére több mint 1400-zal állt üzletfejlesztési kapcsolatban - ez a szám idén márciusra kétezerre nőhet. Ezer cég adatai alapján a tavalyelőtti 15 százalék után 2009-ben 12 százalékal 764 millió forintra nőtt az összesített exportárbevétel, amiben azért vastagon benne volt a forintgyengülés hatása is.

Amint arról tegnap beszámoltunk, év első két hetében már két pozitív beruházói döntés született, húszmillió dollár illetve tízmillió euró értékben. További részletek itt.