"Az állami vagyongazdálkodás irányítása nem az NGM hatásköre és feladata, ezért az egyes értékesíthető és értékesítendő vagyonelemek körének meghatározása alapvetően az NFM feladatköre. Az előkészítő munkálatok folyamatban vannak" - fejtette ki a Portfolio.hu kérdésére az NGM online tájékoztatóján Banai Péter. A tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára nem árulta el, hogy a kormány milyen tételek eladásán gondolkozik.

"A kormányzati szándék - a költségvetési fegyelem megtartása érdekében - azon közgazdasági összefüggést veszi alapul, hogy akkor folytatódhatnak az egyszeri jellegű, jelentősebb összegű kiadásokkal járó beruházások, ha ezekhez hasonló közgazdasági tartalmú fedezetet lehet teremteni" - tette hozzá.

"Ez a folyamat az állami vagyongazdálkodási tevékenység intenzitásának növelését teszi szükségessé, mind az értékesítendő, hasznosítandó vagyonelemek kijelölése, mind az értékesítési, technikák és módok hatékonyságának növelése tekintetében. A túlzott hiány eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatban jelzett 60 milliárd forintos finanszírozási forrás a jelenlegi ismereteink szerint reálisnak tekinthető" - részletezte Banai.

Emlékezetes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 10-én a kiigazító csomag keretében jelentette be, hogy egyes egyszeri állami beruházásokat a kormány nem finanszíroz a folyó kiadások terhére. Mintegy 60 milliárd forintot igyekszik vagyoni elemek, illetve vagyoni értékű jogok értékesítésével bevonni. Egyelőre azonban csak találgatni lehet, hogy mit tervez a kormány. Ha vagyoni értékű jogot szeretne értékesíteni, akkor adódik a frekvenciapályázat újbóli meghirdetése, tavaly ugyanis egy bírósági ítélet következtében körülbelül 44 milliárd forintos bevételtől esett el az állam.

Közben a Figyelő holnap megjelenő számában arról ír, hogy "belátható időn belül méretes bevételre tehet szert az állami kassza, amelyből nemcsak a beruházásokat lehet finanszírozni, de a pedagógusi életpályamodell bevezetése is megtörténhet még idén ősszel". Ebből az egyszeri bevételből marad még pénz más kiadásokra is a hetilap szerint, ezek az állami piaci térfoglalását segíthetik. A hetilap cikke arról is ír, hogy a magyar kormány csattanós válasszal készül, ha a Bizottság jövő héten nem hoz pozitív döntést a túlzottdeficit-eljárás ügyében. A lap információi szerint a kormányban azt a forgatókönyvet tartják a legvalószínűbbnek, hogy Brüsszel elhalasztja a döntést őszig.