Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Idén január és szeptember között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi, valamint a belföldi vendégek 11, vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől - közölte a KSH. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött. Szeptemberben is akár az első nyolc hónap mindegyikében alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2009 eleje óta visszaesés jellemzi, a trendforduló egyelőre nem következett be. Az év első 9 hónapjában 2,51 millió külföldi vendég 7,32 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyformán 11 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. Hét küldő ország - Ausztria, Csehország, Szlovákia, Kína, Finnország, Izrael, Svájc -, valamint a kis súlyt képviselő Afrika esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (31 százalékkal).

A vizsgált időszakban 3,06 millió belföldi vendéget és 7608 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, mind a vendégek, mind az éjszakák száma 6 százalékkal csökkent. A szállodákban 7, a panziók esetében 13 százalékos elmaradás következett be az egy évvel korábbihoz képest.

A hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27 százalék, mely 3 százalékponttal esett vissza 2008 január-szeptemberhez képest. A szabadidős utazások 11 százalékát tette ki az egészségturizmus. A szállodai vendégek 27 százalékát a gyógy- és wellness-szállodák fogadták, a szállodák külföldi vendégeinek 16, a belföldieknek 39 százaléka vett igénybe ilyen típusú szolgáltatásokat. Az év első kilenc hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, az ötcsillagos szállodák 54, a négycsillagosok pedig 49 százalékos foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (58 százalékkal).

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 172 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ebből a szállásdíjbevétel 101 milliárd forint volt. Az összes bevétel folyó áron 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 003 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) pedig 6659 forint. A tavalyi hasonló időszakban ugyanezek a mutatók 14 813, illetve 7427 forintot tettek ki.