Palkovics László ismertetése szerint a 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, a konstrukciók kiváltása pedig nagyjából 14 milliárd forint megtakarítást eredményez az intézményeknek.

Fontos, hogy ezek az előnytelen konstrukciók a továbbiakban nem terhelik az intézmények működését, a ppp miatt kifizetett bérleti és szolgáltatási díjak ugyanis egy kisebb intézmény teljes költségvetésének 20-50 százalékát is kitehetik. Az államtitkár közlése szerint 2017-ben folytatódik a ppp-projektek kiváltása.

Gyetvai Árpád miniszteri szerint a kiváltott ppp-projekteknél az üzemeltetési, fenntartási és esetleges felújítási költségek 30 százalékkal magasabbak, mint saját üzemeltetés esetén.

Elmondása szerint a létesítési díj az előnytelen konstrukció miatt 20 év alatt gyakorlatilag a beruházási érték 4-5-szöröse. Olyan épületek után is fizetnek bérleti díjat, amelyek üresen állnak. A most kiváltott miskolci Pattantyús épület-projekt éves díja például 160 millió forint plusz áfa - mondta Gyetvai Árpád.

A felsőoktatási intézmények kiválasztásánál az volt a szempont, hogy hosszú távon mely ppp-projekteket éri meg a leginkább kiváltani. A biztos megköszönte a ppp-partnerek "korrekt együttműködését", melynek eredményeképpen "jó egyezség született", és az intézmények számos előre nem látható költségtől is mentesültek.

A kiváltott konstrukciók között szerepel a Nyugat-magyarországi Egyetem négy projektje, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem egy-egy és a Pallasz Athéné Egyetem két projektje.