Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Két, egymásnak ellentmondó jogszabály miatt akár mintegy 100 ezer, hallgatói jogviszonyát szüneteltető (passzív) diák számára válhat lehetetlenné a nyári munkavállalás. A diákok legális foglalkoztatása érdekében az iskolaszövetkezetek azt javasolják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezelje egységesen a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők munkavállalását, valamint a hallgatói státus igazolásához is ugyanazon dokumentumokat (a diákigazolványt) követeljék meg. A jogszabályok harmonizálása érdekében indult lobbitevékenység azonban egyelőre nem vezetett eredményre − mondta a Napi Gazdaságnak Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (Iszosz) elnöke.

A tavaly nyári vizsgálatok jegyzőkönyvei szerint a revizorok az ellenőrzéskor a diákigazolványt csak érintőlegesen nézik, a véletlenszerűen kiválasztott diákoknál az adóhatóság nem elégszik meg a szövetkezettől kapott iskolalátogatási igazolvánnyal, minden esetben hivatalos levélben veszik fel a kapcsolatot az oktatási intézménnyel a státus ellenőrzése érdekében. Az Emmi ugyanakkor a felsőoktatási törvényre hivatkozik, e szerint arra is lehetőség van, hogy a hallgatói jogviszonyt a diákigazolvánnyal mint közokirattal tanúsítsák a hallgatók.

A NAV tavaly nyáron ugyan csak egy "passzív" diák esetében állapított meg járulékfizetési kötelezettséget (a járulék utólagos befizetése miatt külön büntetésre nem is került sor), az eset azonban rávilágított arra, hogy a hallgatói jogviszonyt másként határozza meg a NAV által is hivatkozott társadalombiztosítási, illetve a felsőoktatási törvény. Előbbi szerint csak hallgatói iskolaigazolással rendelkező, nappali tagozatos diákokat alkalmazhatnak az iskolaszövetkezetek járulékfizetési kötelezettség nélkül.