A Napi Gazdaság cikke

Valószínűleg a nagy adótartozást felhalmozó cégek és magánszemélyek szégyenlistája a legnépszerűbb adatbázis az APEH honlapján. A virtuális kalodaként funkcionáló lista háromhavonta frissül, és a 180 napnál régebbi, tízmillió forint feletti adótartozást felhalmozó magánszemélyeket és százmillió forint feletti tartozást produkáló vállalkozásokat tartalmazza. A listán a január végi állapot szerint 20,6 ezer magánszemély és 14,6 ezer cég szerepelt.

Persze amellett, hogy szégyenletes egy efféle adatbázisra felkerülni, más, gyakorlati haszna is van az adóhatóság honlapján elérhető listáknak. Egy társaság ugyanis adott esetben lekáderezheti leendő ügyfeleit. Az adatok között megtalálhatók a végrehajtás alatt álló társaságok, a felfüggesztett és törölt adószámú vállalkozások vagy a regisztrált áfaalanyok, evaalanyok is. A szégyenlista mellett például olvasható a minősített adózók névsora is - ők a példás magatartást tanúsító, példaértékűen működő cégek szűk elitjét jelentik.

Ezek az információk azért lehetnek fontosak, mert - különösen az áfacsalások kivédésére - a jogszabály megköveteli a kellően körültekintő magatartást. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a cég leellenőrzi, minden rendben van-e a leendő partnerével (ha a minősített adózók között talál rá leendő üzletfelére, az egy ajánlólevéllel is felérhet, igaz, tökéletes garanciát ez sem ad).

A lekérdezések jelentős részénél (áfaalanyok, végrehajtás alatt állók) automatikusan nem lehet hozzáférni a teljes adatbázishoz, vagy az adószámot, vagy a cég nevét (névrészletét) meg kell adni a lekérdezéshez.

Az elsők között tette lehetővé az adóhatóság a közösségi adószámok szerinti keresést. Ez persze nem is csoda, hiszen a közösségi adószámok alig térnek el a hétköznapi adószámoktól, vagyis elvileg roppant könnyű hamisítani. Ennek kivédésére tették barangolhatóvá ezt a nyilvántartást - itt meg lehet bizonyosodni arról, hogy a leendő partner valóban rendelkezik-e közösségi adószámmal.

Tavaly összesen 4963 kérelem érkezett az adóhatósághoz ez ügyben, ennek során több mint 34 ezer adószám érvényességéről akartak megbizonyosodni a vállalkozások. Emellett 934 olyan megkeresést is kapott az APEH, amelyben más tagállamban működő vállalkozás adószámának érvényességét kérdezték le.