Az OGYH azért készítette el a jövő évre szóló költségvetési tervezetet, hogy azt a korábban megszokottnál előbb szükséges jóváhagyás miatt a költségvetési bizottság megvitathassa azelőtt, mielőtt az eljut a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz - vezette fel a témát Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke.

Bakos Emil, az OGYH főigazgatója elmondta: a hivatal tervezett kiadásai jövőre 21,2 milliárd forintra emelkednek az idei 18,9 milliárdról, s ehhez jön hozzá a 349 fővel működő Országgyűlési Őrség (OGYÖ) 2,1 milliárdos tétele, amely csak 11 hónapot tartalmaz, mivel a 2013. januári kifizetés a Belügyminisztérium költségvetését terheli.

A főigazgató beszámolt a Kossuth tér felújításának költségeiről is, ennek jövő évre tervezett tétele 10,2 milliárd, a jövő évi fejezeti kezelésű előirányzatok összesen 10,4 milliárd forintot tartalmaznak.

A bizottság 20 igen, 2-2 nem, illetve tartózkodás mellett támogatta a tervezet továbbküldését a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM). Ugyancsak jelentős többséggel támogatta a bizottság az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott Gazdasági Bizottság által készített indítványokat.

A költségvetési bizottság csak egyharmaddal támogatta Kósa Lajos (Fidesz) javaslatait, amelyeket a képviselő a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. működésének módosítására adott be. Kósa Lajos egyik módosítója azt tartalmazza, hogy az önkormányzatok válogathassanak a NET által nekik térítésmentesen átadott ingatlanokból, de ezt a javaslatot az NGM jelenlévő főosztályvezetője - tárca álláspontként - nem támogatta.

A főosztályvezető elmondta: a NET nehéz helyzetbe kerülne, ha több településen csak egy, vagy néhány ingatlant tulajdonolna, az ingatlanvagyon szétszóródna, ezért a tárca álláspontja az, hogy ha egy önkormányzat a saját igazgatási területén egyetlen ingatlant is átvesz, akkor az összes ingatlan kerüljön hozzá. Közölte azt is, hogy egy önkormányzathoz kerülő ingatlannál a bérleti díjat kell fizetnie a korábbi tulajdonosnak, aki két éven belül, élve opciós jogával, vásárolhatja vissza ingatlanát. Két év után a bérlő már nem vásárolhatja vissza a tulajdonjogot - tette hozzá.