Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament csütörtökön fogadja el a 2012-es költségvetés újabb módosítását - amely 145 milliárd forinttal emelné a bevételeket és a kiadásokat, így a hiány változatlan maradna papíron. A kormány javaslata szerint a 145 milliárdos bevételi plusz részben az áfa-többletbevételekből folyik be, mivel a visszautalási határidő a korábbi 45 napról 75 napra emelkedett. Így az év első hónapjaiban a lassabb átfutás miatt 98 milliárd forintnyi többletbevételre tett szert a büdzsé. További 47 milliárd forintot a kormány koncessziós díjbevételekből tervez beszedni.

A kiadási oldalon egyes oktatási és egyházi normatívákat emelnének, de nagyobb kezet kapna a Magyar Fejlesztési Bank a hitelezésben, ezért a terven felül 350 milliárd forintos hitelkibocsátást engedélyez a parlament - ami viszont terven felüli államadósság-növekedést is jelent. A módosítást már benyújtáskor bírálta a Költségvetési Tanács, mivel bár a javaslat papíron valóban nullszaldós, a kormány pont az az áfabevételt költené el, ami az alacsonyabb növekedésből származó bevételi kockázatokat kezelné.

A végszavazás előtt kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy újabb zárószavazás előtti módosító javaslatot terjesztett be, amely elvonná az önkormánytok számára fenntartott 60,1 milliárd forintos keretet - ezt az uniós pályázatok saját forrására, azaz önerőre különítettek el. Matolcsy szerint indokolatlan, hogy ezt a pénzt csak az önkormányzatok használhassák fel, ezért a keretből még megmarad 50 milliárd forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz csoportosítanák át. Hogy mekkora valódi érvágást jelent ez az önkormányzatoknak, azt nem lehet tudni, hisz az első félév csak arra volt elegendő, hogy a 60,1 milliárdos keretből 6 milliárd forintot költsenek el - erről már döntés is született, ugyanakkor 5,5 milliárd sorsáról semmit nem tudni. Ezt a pénzt nem kapja meg az NFM, ugyanakkor a az EU Önerő alapot eddig kezelő belügyi tárca június 27-ig csak hat milliárd forint felhasználásáról döntött.

Amennyiben a pénz átkerül a tárcához, nem lesz azonnal felhasználható, hiszen az ehhez szükséges pályázatokat ki is kell írni.

Az uniós pénzek körül a a rögtönzés jellemzi a kormányt, hisz épp a napokban hozták létre a fejlesztési kabinetet, amelynek egyik feladata lesz az uniós pénzek elosztása, amelynek felügyelete a NFM-től a miniszterelnökséget frissen átvevő Lázár Jánoshoz kerül.