A dokumentum szerint legalább 600 ezer forintot minden távozónak meg kell kapnia, de a távozó kormánytisztviselők akár 10 milliós "díjazásra" is jogosultak lesznek, ha vállalják, hogy távol maradnak az állami és az önkormányzati szférától hat évig.
A tiltás nem vonatkozna az eseti megbízással vállalt tudományos, oktatói vagy művészeti tevékenységre.

A tervezett bürokráciacsökkentésben 70+ állami intézményt szüntetnének meg, az ott dolgozó 50 ezer ember legalább 20 százalékát ki is rúgnák.

A kormányzati javaslat azt is előírja, hogy Lázár Jánosnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen kell majd kidolgoznia a Karrier Híd-programot, amelynek elindítását 2017. január elsejére tervezi. A program fő pillére lesz, hogy adó- és járulékkedvezményt biztosítson azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közfoglalkoztatásból kilépetteket alkalmazzák.
A hiányszakmákra vonatkozó átképzési program lesz a másik pillér, a harmadik pedig, hogy kedvezményes hitellel támogatják a tulajdonossá válást a közszférát elhagyók esetében - írja a Népszabadság. A lap szerint a bürokráciacsökkentés "célkeresztbe" veszi az állami társaságokat is.

Az Orbán-kormány 2010-ben visszamenőleges hatállyal törvényt módosított és büntetőadót vetett ki a 2 millió forint feletti végkielégítésekre, aminek viszont számos közszférában dolgozó - egyebek mellett évtizedek óta dolgozó tanár - is kárát látta.