A NAV ezzel az akciójával megakadályozta, hogy több ezer gyermek kezébe jusson az egészségre súlyosan ártalmas, nikotint tartalmazó termékből - írta a NAV közleményében.

 

 

Kínából 18 ezer Elf Bart rendelt az a fiatal házaspár, akikre a NAV nyomozói a dohánytermékek átvételekor lecsaptak. Az év eleje óta közösségi oldalakon kínálták a Magyarországon legálisan nem kapható, eldobható elektromos cigarettát, amely a fiatalok körében is népszerű.

Magyarországon már az általános iskolás gyerekek között is ismertté vált a rajzfilmmintás, magas nikotintartalmú, ízesített termék.

200 milliós üzlet lett volna

 

 

A házaspár 25 éves férfi tagja találkozott azokkal a vevőkkel, akik nagyobb mennyiséget vásároltak. A 26 éves felesége szervezte a találkozókat és lebonyolította a kisebb ügyleteket. Az illegális kereskedelemmel a központi költségvetésnek 45 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A Elf Barok feketepiaci értéke csaknem 200 millió forint volt. A vádlottak akár három év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető Magyarországon, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Egészségügyi szakértők szerint a magas nikotintartalma miatt erős függőséget okoz, és az egyéb összetevői sem ismertek.

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar: a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet - közölte szeptemberben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).