Hiába magas a rezsi, az állatkertek esetében nem megoldás a bezárás, hiszen az állatokról minden esetben gondoskodni kell. Egyes fajok nem maradhatnak fűtés nélkül, esetükben egyenesen katasztrófához vezetne, ha 18 fokosra csökkentenék a hőmérsékletet - közölte Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója az ATV-vel. Eddig az állatkert fűtésszámlája 100 millió forint volt, ez most négyszeresére emelkedett, és a 200 milliós áramszámla is csaknem az egymilliárdhoz közelít a közbeszerzési eljárás lezárta után. A spórolás jegyében több irodát és állatházat is összevonnak.

Nyíregyháza önkormányzata is szenved a brutális energiaáraktól. Több intézményt be kell zárni a téli időszakra. Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért önkormányzati képviselője Híradónnak elmondta: bezár a színház, a városi könyvtár, a művelődési ház és annak az alfiókjai, illetve az összes uszoda - kivéve az Aquaris, ami valószínűleg januárban zár majd be.

A helyiek nem értenek egyet a bezárásokkal, azt szeretnék, ha az állam a központi büdzséből gondoskodna a fűtésrevalóról.

A gáz ára mostanra 100 euró alá esett a holland tőzsdén, ami köbméterben nagyjából 400-420 forintos árat jelent. Ez több mint 45 százalékos áresés augusztushoz képest, amikor a gáz piaci árát 747 forintban határozta meg energiahivatal. Az összeget ráadásul október elsejétől tovább emelték: köbméterenként 767 forintra - olvasható az atv.hu-n.