Január végén 21 187,8 milliárd forint volt a központi költségvetés bruttó adóssága, ez 467,7 milliárddal volt magasabb a december végi összegnél. A növekedés elsősorban a forintadósságnak volt betudható, mely 12 042,4 milliárd forintról 12 446,3 milliárdra hízott. Ezen belül a diszkont kincstárjegyek állománya 190 milliárd forinttal nőtt, míg a kötvényekből 152,1 milliárddal volt több, mint egy hónappal korábban. Az adósságkezelő statisztikája szerint a növekedés teljes egészében a nyilvános kibocsátású államkötvényeknek tudható be, vagyis a januári lejáratnál lényegesen nagyobb összegű új kibocsátásnak volt köszönhető az adósságnövekedés.

A devizaadósság januárban 8326,6 milliárd forintról 8436,7 milliárdra emelkedett, ez szinte teljes egészében a Prémium Euró Magyar Államkötvények (PEMÁK) értékesítésének volt köszönhető, hiszen a forintárfolyam nem változott érdemben december végéhez képest. Sőt, a forint elvileg csökkentette volna a devizaadósságot, azonban a PEMÁK miatti adósság a decemberi 89,9 milliárd forintról január végére 393,6 milliárdra emelkedett. Vagyis összesen már mintegy 1,3 milliárd eurónyi lakossági devizakötvény fogyott el január végéig, ennek függvényében nem lenne meglepő, ha néhány napon belül a második sorozat 500 millió eurójára is vevőt találna az ÁKK. Ráadásul az euróalapú államkötvény nem a lakossági papírok piacáról szívja el a keresletet, hiszen a forintalapú lakossági állampapírok állománya a decemberi 986,6 milliárd forintról 1049,4 milliárdra emelkedett.

A közeljövőben ellentétes folyamatok mozgathatják az adósságszerkezetet, kérdés, hogy ezek mennyiben oltják majd ki egymást. Hetek óta pletykálnak egy magyar devizakötvény-kibocsátással, sokan már a múlt hétre várták, hogy akár 3 milliárd dollár értékben is elad Magyarország ilyen kötvényeket. A kibocsátásra egyelőre nem került sor, de a közeljövőben ez továbbra is aktuális lehet, a lépés pedig közel 900 milliárd forinttal növelhetné a központi költségvetés devizaadósságát. Ezzel ellentétes folyamat azonban a lejáró tartozások fizetése, február 6-án például egymilliárd eurót kellett törlesztenünk, ami majd csak a következő havi ÁKK-statisztikában jelenik meg. Emellett márciusban lesz egy 50 milliárd jen értékben lejáró magyar kötvény, mely mai értéken 0,4 milliárd eurónak felel meg. A lejáró devizakötvények mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé kellett törleszteni egy kisebb, mintegy 28 millió eurós összeget február elején, majd márciusban már komolyabb visszafizetések jönnek. A jövő hónapban összesen közel félmilliárd eurót kell törleszteni a 2008-ban felvett hitelcsomagból.