Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is – írja a Pénzcentrum. A gazdasági környezet kihívásait a cégek kénytelenek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal kompenzálni, hogy megtartsák a munkaerőt. 

Az autóiparban a legtöbb munkahely egy átlagos dolgozójának nettó 200-300 ezer forintot biztosít havonta, a diplomások pedig nettó 400 ezer forint feletti fizetést kapnak.

Az új belépőkre is emelt munkabér vár

A fizetések 20-30 százalékos emelése nemcsak a már meglévő munkavállalókat érinti, hanem az új belépőket is magasabb összegért próbálják odacsábítani az érintett vállalatok – vélekedett Sütő Péter, az autóipari gyártócégek álláshirdetéseire szakosodott Lépés Magazin alapítója.

Évek óta tapasztalható, hogy a szakképesítéssel rendelkezők nagy része inkább külföldön próbál szerencsét, nagy űrt hagyva a munkaerőpiacon, miközben a friss diplomás fiatalokat egyre nagyobb számban keresik a munkáltatók.

„A cégek nincsenek könnyű helyzetben, hiszen nagy a rotáció, folyamatosan cserélődnek a munkahelyeken az emberek, főként a szakképesítéssel nem rendelkezők körében, ezért a munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a családias környezet kialakítására, programokkal, étkezési- és rezsitámogatással járulnak hozzá a dolgozók jólétéhez. Emellett biztos vagyok benne, hogy több lépésben további fizetésemelések is várhatóak még idén” – tette hozzá Sütő Péter.

Mindeközben egyre több külföldi vállal munkát Magyarországon, jellemzően a balkáni országokból, vagy az ázsiai térségből érkezők. Általánosságban elmondható, hogy sok aktív álláskereső van a piacon, ám nem könnyű feladat kiválogatni a megfelelő jelölteket, így gyakran előfordul, hogy külföldi munkavállalók töltik be a pozíciókat.