Bakondi György a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar-szerb és a magyar-horvát határon kedden bevezetett új határőrizeti rendszer célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét.

Az éjfélkor életbe lépett intézkedések lényege, hogy a határtól számított nyolc kilométeres sávban elfogott migránsokat, ha nem követtek el bűncselekményt, a rendőrség figyelmezteti, visszaszállítja a kerítéshez; ott, a kapukon keresztül útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják kérelmüket - mondta a főtanácsadó.  Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás indul.

Az új, a korábbinál még hatékonyabb határőrizeti rendszer javítja a közrendet, közbiztonságot és összhangban van a magyar kormány törekvéseivel, melyek célja a külső határok védelme és annak megakadályozása, hogy emberek százezrei lépjenek be úgy az unió területére, hogy "nem tudunk semmit" identitásukról, céljaikról, további terveikről - hangsúlyozta Bakondi György.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy hétfő éjféltől kedd délig 826-an kíséreltek meg illegális határátlépést, 675 esetben ezt a járőröző rendőrök és katonák megakadályozták, 151 határsértőt pedig elfogtak és visszakísértek; valamennyien együttműködőek voltak.

Az elmúlt napokban a határ őrizetére újabb rendőri erőket vezényeltek a térségbe, a létszám meghaladja a 6 ezret. Az egyenruhások emellett bűnügyi és közrendvédelmi feladatokat is ellátnak, a határ "többvonalas" ellenőrzésében a rendőrök segítségére vannak a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök is.

A határőrizet megerősítése érdekében 50 százalékkal növelik a honvédség létszámát a határ mentén, és csaknem egyharmadával bővítik az ehhez igénybe vett technikai eszközök számát. Szükséges esetén a Magyar Honvédség személyi állománya készen áll a biztonsági határzár építésére a magyar-román határszakaszon - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke.