A városvezetés szerint a korábbi forráshiány miatt a Főkert nem tudta kellő gyakorisággal elvégezni az ápolási feladatokat, emiatt a parkok állapota látványosan romlott - áll az előterjesztésben.

György István a többlettámogatásból egyebek mellett a zöldterületek gyakoribb gondozását, a hiányzó fák pótlását, illetve hat helyszínen komplex minőségjavítást javasol. A feladatok ellátásához idényjellegű létszámbővítésre, valamint további alvállalkozók foglalkoztatására is szükség lesz - idézi a javaslatot az MTI.

A javaslatban szerepel, hogy a 2008-ban megváltozott szabvány szerint szigorodtak a közterületi játszóterekkel kapcsolatos előírások, ezért felújítások, kismértékű átalakítások szükségesek a fővárosban. A városvezető kifejti: többnyire alkatrészcseréről, ütéscsillapító burkolatok bővítéséről van szó.

Többletforrást kaphat a falfirka-mentesítési program

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 125 millió forint többletforrást kap a vadplakát- és falfirka-mentesítési programra, ha a Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a 2008 és 2010 közötti program egyértelműen sikeres volt, összességében pedig egyre kevesebb a "visszafirkálás". Hozzáteszi: több mint 100 ezer négyzetméteren távolították el a falfirkákat a fővárosi önkormányzat finanszírozásában, a vadplakátoktól és graffitiktől megtisztított épületek száma pedig meghaladja a 3700-at.

Ezzel párhuzamosan kiépült a monitoringrendszer, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet, a rendőrség, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a tulajdonosok felügyelik a területüket. A városvezető azt is megfogalmazza, hogy az épületek tulajdonosait is érdekeltté kell tenni, kötelezni kell, hogy a vadplakátokat és a falfirkákat eltávolítsák, és a rendőrségen bejelentést tegyenek.

Az előterjesztés szerint a program folytatására, a mentesített épületek és közterületek tisztán tartására, az idegenforgalmi, városképi és közösségi közlekedés szempontjából legfrekventáltabb területeken a hidak, a felüljárók lábazatainak és a nem kiemelt aluljáróknak a mentesítésére és tisztán tartására 125 millió forint többletre van szükség, ezt a városüzemeltetési céltartalékból finanszíroznák.