A Napi Gazdaság cikke

Várhatóan február 15-én jelennek meg az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési operatív programjához (GOP) kapcsolódó idei első pályázatok, amelyek a nagy sikerű tavalyi első kiírásokhoz hasonlóan a vállalatfejlesztést és a komplex beruházások megvalósítását támogatják - tudta meg a Napi Gazdaság. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pénteken délután tette közzé honlapján a GOP első öt, két kiírás esetében a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) keretében is megjelenő tükörpályázatainak tervezetét - ezekhez január 25-éig lehet észrevételeket fűzni. A hét pályázat tervezett keretösszege csaknem 28 milliárd forint, erre a vállalkozások április 4-étől pályázhatnak. Az első két kiírás témája ugyanaz, mint tavaly: a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztése (7 milliárd forint keretösszegben), illetve a komplex vállalati technológia fejlesztése kis- és középvállalatok (kkv-k) számára (9,4 milliárdos kerettel).

A cégek eszközbeszerzéseikhez, illetve ingatlan- és infrastruktúrafejlesztéseikhez, különböző projektjeik megvalósításához, képzések, tanácsadások igénybevételéhez, szabványok és minőségbiztosítási rendszerek bevezetéséhez nyerhetnek el támogatásokat. E kiírások tükörpályázatai - különböző támogatásokkal és követelményekkel - a KMOP keretében is megjelennek. Újdonság, hogy idén külön-külön pályázatokat is kiírnak a leghátrányosabb helyzetű és a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósított fejlesztések, illetve komplex beruházások támogatására. A támogatások intenzitása növekszik, a leghátrányosabb kistérségekben elérheti az 50 százalékot.

Más, lényeges változások is várhatók a gazdaságfejlesztési pályázatokban.

1. Módosulnak a támogatási kategóriák: az alsó, 1-10 millió forintos dotáció (például az egyszerűsített eljárású, mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését célzó pályázat esetében) 1-20 millióra növekszik. A kkv-kat célzó 5-50 milliós kategória 20-250 millióra, míg a felső (komplex beruházásokat, piacra jutást vagy innovációt segítő) támogatás 50-500 millióról 250-500 millióra változik.

2. Az árbevétel-növekmény vállalása továbbra is kötelező lesz, ám kisebb mértékben és három helyett a projekt befejezési évét követő két évre vonatkozóan. (A tervezett új kiírásokban ez 3, 4, 5, Közép-Magyarország területén 6 százalék.) A tavalyi módosítást megtartva ez nem nominális, hanem inflációhoz kötött, reálnövekményt jelent, amit nem csak forintban, hanem euróban is teljesíthetnek a cégek. Kedvező hír, hogy az árbevétel-növekedésre vonatkozó új szabályok információink szerint visszamenőlegesen, tehát a 2007-es pályázókra is érvényesek, hiszen ezek a projekt befejezését követő évekre vonatkoznak.

3. A projektek fizikai befejezésének meg kell történnie a támogatási szerződés aláírását követő két évben, a pénzügyi elszámolás benyújtásának végső határideje pedig 2010. december 31.


A 2007-2013-as fejlesztési időszakra szóló ÚMFT idei pályázatairól - túl azon, hogy péntek délután óta elérhetők a tavalyival azonos témájú gazdaságfejlesztési pályázatok tervezetei - az NFÜ hivatalosan még nem ad tájékoztatást. A kiírásokat és a menetrendet ugyanis a 2007-es akcióterv felülvizsgálata után véglegesítik, amelyről a kormány a január utolsó hetére tervezett ülésén dönt majd. Annyi bizonyos, hogy a tavaly elindult gazdaságfejlesztési pályázatok a GOP és a regionális fejlesztési programok keretében idén is folytatódnak. Céljuk a vállalkozások komplex technológiai fejlesztése, a kutatás-fejlesztés, az innováció, az információs és kommunikációs technológiai megoldások, valamint új területként a környezettudatos technológiai átalakítás támogatása.

Az NFÜ tavaly összesen - valamennyi operatív programot tekintve - 183 pályázatot írt ki, amelyből negyven zárult le 2007. december 31-éig. Ezekre eddig 7339 pályázatot nyújtottak be, közülük az irányító hatóságok 2946-ot támogattak, a megítélt támogatások értéke 54,56 milliárd forint. Szerződést 1115 esetben kötöttek, ezek értéke csaknem 4,6 milliárd forint.
A GOP keretében tavaly 18 pályázatot írtak ki mintegy 135 milliárd forint értékben, idén 19 kiírás várható 110 milliárd forint keretösszegben. Az NFÜ-höz eddig a tavalyi GOP-os kiírásokra 3330 pályázat érkezett, amelyből 1865 kapott támogatást 36,76 milliárd forint értékben - tudta meg lapunk az NFÜ sajtóosztályától. Idáig 503 nyertessel kötöttek szerződést 1,82 milliárd forintra vonatkozóan.

A regionális operatív programokat (ROP) tekintve a legtöbb pályázatot, szám szerint 41-et a közép-magyarországi régióban írták ki (például kkv-k fejlesztésére, k+f-re, hulladékgazdálkodásra, közösségi közlekedés fejlesztésére, Jeremie pénzügyi eszközök igénybevételére, egészségügy és turizmus fejlesztésére, felnőttképzésre). Érthető, hogy itt a legaktívabbak a pályázók: eddig 1560 pályázatot nyújtottak be, amelyből 692-t támogattak 5,76 milliárd forinttal - derül ki az NFÜ adataiból. Szerződést viszont még csak 303 nyertessel kötöttek 982 millió forintért. A többi regionális operatív program (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl) keretében jóval kevesebb, 13-16 kiírás jelent meg tavaly, amelyekből még csak 2-4 zárult le. Három ROP (az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a nyugat-dunántúli) esetében még egyetlen nyertest sem hirdettek ki, noha ezekben is lezárult 2 vagy 4 kiírás, melyekre 62-358 pályázat érkezett.

Ha nem a ROP-okat, hanem a régiók összes operatív program keretében benyújtott, eddig támogatott pályázatait tekintjük, sokkal jobb a helyzet. A nyertes pályázatok száma 275 (Dél-Dunántúl) és 803 (Közép-Magyarország) között alakul, a támogatások összértéke 4,1 milliárd forinttól (Dél-Dunántúl) 9,7 milliárdig (Dél-Alföld) terjed.