A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szerint elfogadhatatlan, hogy arról döntöttek kedden a parlamentben, hogy megszüntetik az orvosok kötelező kamarai tagságát. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által hétfőn beterjesztett és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység.

Még a parlamenti döntés előtt hétfőn a kamara egy rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Kincses Gyula, a MOK elnöke azt mondta: a kormány hazugságok alapján indított durva támadást  kamara ellen. Kiemelte: minden legális, jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, hitelrontásért pedig pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztérium ellen.

Több egészségügyi szervezet kiállt a kamara mellett

Többek között a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is egy szolidaritási nyilatkozatban állt ki a Magyar Orvosi Kamara mellett. A Facebookon közzétett levelükben azt írják: felháborodással értesültek a MOK ellen indított koncepciós támadásról. Félelmüket fejezik ki, hogy a jövőben a kabinet majd más érdekvédelmi szervezetet is ellehetetlenít, ha esetleg a szervezet véleménye nem egyezik meg a kormányéval.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) azt írja a levelében: megütközéssel értesültek a magyar orvosok közösségét képviselő Magyar Orvosi Kamarát érintő parlamenti döntésről. Úgy gondolják, hogy a munkavállalókat és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.

A döntés meghozatalának módja ráadásul gátolhatja a visszatartott uniós források elérését is, így veszélyezteti a szakdolgozók béremelésének előre hozását, ami pedig a betegellátás javítása érdekében alapvető lenne.

A Magyar Orvosi Kamara, a magyar orvosok a közelmúltban előre sorolt követelésként álltak ki saját problémáik megoldása mellett a szakdolgozók azonnali béremeléséért, mivel érzékelik, hogy a betegek ellátásának ma már ez a legkritikusabb pontja. Számos kormányzati kezdeményezést támogattak és támogatnak az érdekképviseletek, de ha valamelyiket nem, vagy valamilyen döntést hiányolnak, azt a mögöttük álló tagság jelzései miatt teszik.

Ha nézeteltérés támad az eltérő érdekek vagy nézetek miatt, azt a párbeszéd útján kívánatos rendezni.

A FESZ nem tartja elfogadható megoldásnak a véleményt nyilvánító fél jogfosztását, működésének korlátozását – írták levelükben.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) megdöbbenve értesült az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete, a Magyar Orvosi Kamara elleni támadásról, és szolidaritást vállal a kamara tagságával és elnökségével – írja levelében Szabad Zoltán, a szakszervezet elnöke.

A kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor - rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit.

A MOSZ nem látja, hogy a döntés miként javítja a magyar egészségügy helyzetét, a betegellátást, az egészségügyi ellátás minőségét.

A szakszervet szerint is a nézeteltérések feloldásához vezető út a párbeszéd.

A törvény társadalmi egyeztetés nélküli elfogadása tovább rontja hazánk tárgyalási pozícióit az Európai Uniós források lehívásában, ami tovább fogja odázni a halaszthatatlan szakdolgozói béremelést – írta Szabad Zoltán.

A pedagógusoknál is kiverte a biztosítékot a rapid eljárás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy parlamentben rekordsebességgel fogadták el az orvosi kamara szétverését. A PDSZ Országos Választmánya szolidaritását fejezi ki a MOK vezetőségével, a tiltakozó orvosokkal, a élet- és munkakörülményeik javításáért harcoló egészségügyi szakdolgozókkal, akikkel közös fellépésre is kész.

A pedagógus szakszervezet szerint az látszik, hogy csak azokat a szervezeteket tűrik meg, amelyek teljesen alárendelődnek a kormány akaratának – írja a PDSZ.