Akár a GDP értékének két százalékától is eleshet a gazdaság a közbeszerzési eljárások lebénulása miatt - írja mai számában a Népszabadság. Január elsejétől ugyanis kizárólag elektronikus úton lehet lefolytatni az uniós értékhatár feletti közbeszerzéseket, adott időpontra viszont nem sikerült felállítani a rendszert. A bevezetés határidejét ugyanakkor hiába próbálták meg elhalasztani, Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az ezt szorgalmazó törvény-előterjesztést, vagyis jelenleg sem jogszabályi, sem technikai feltétele nincs meg annak, hogy az eszközbeszerzések esetében 50 millió, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint feletti közbeszerzéseket eredményesen, és legfőképp törvényesen lefolytassák.

Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke a lapnak azt mondta: a visszaküldött jogszabály ügyében minden lehetséges szervezettel felvették a kapcsolatot, így az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatal informatikai államtitkárságával, s egyeztetnek bírákkal, közbeszerzési szakértőkkel, informatikusokkal.

Tovább ront a helyzeten, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök úgy döntött, január 20-tól leállnak az állami közbeszerzések, pontosabban elindítani lehet eljárásokat, de döntést már csak az új kormány megalakulása után lehet hozni.

Tavaly az első fél évben 752,67 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon a Közbeszerzések Tanácsa jelentése szerint. A beszerzések értékét tekintve az uniós értékhatár fölött volt a beszerzések 85,4 százaléka. Ami az ajánlatkérők összetételét illeti: a közszolgáltatók aránya 36,8, a központi költségvetési szerveké 23,9, a helyi önkormányzatoké pedig 20,4 százalék volt.

Dezső Attila, a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége (KÖSZ) elnöke egy másik súlyos problémára hívta fel a figyelmet. Szerinte az ország jövője függ attól, hogy jól és jogszerűen működjenek Magyarországon a közbeszerzések. Jelenleg az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések évente 100 milliárd forinttól esnek el amiatt, hogy a közösség szabálytalanságokat tár fel a közbeszerzésekben. Ez az összeg jelentősen megugorhat amiatt, hogy aki ma uniós értékhatás felett közbeszereztet, és azt nem elektronikusan bonyolítja, eleve szabálytalan.