Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Békebeli szintre, 5 százalék környékére csökkent mára a magyar bankrendszer 90 napon túl nem teljesítő lakossági hiteleinek aránya - mutatják az MNB pénteken közzétett adatai kezdi cikkét a pénzügyi portál, amely szerint azonban a helyzet teljesen másképp, ha a statisztikák mögötti világot vizsgáljuk.

Miközben a bankoknak már csak 300 milliárd forintnyi bedőlt hitellel tartozik a lakosság, addig a követeléskezelőknél - akik a bankoktól vásárolták meg, többnyire 43 százalékos áron a tartozásokat - ennek közel a duplája, 550 milliárd forint lehet. Ehhez jönnek hozzá azok a hitelek, amelyeket leírtak a bankok, főleg azért, mert a Nemzeti Eszközkezelő átvette a nem fizető jelzáloghitelesek egy részének (közel negyedének) az ingatlanát.

Összességében ta követelésvásárlók és a Nemzeti Eszközkezelő nélkül 1000 milliárd forint körül, a teljes állomány 16,6 százalékán lenne a bankok 90 napon túl nem teljesítő lakossági adósok tartozásállománya. A lap szerint ezeknek az adatoknak a fényében a hitelek nem fizetéséből fakadó szociális probléma jó része nem oldódott meg Magyarországon: több százezer család szenvedhet jövedelemletiltástól, közel százezren pedig kilakoltatástól félhetnek.

A teljes, részletes cikket itt olvashatja el.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.