Összesen több mint 30 ezer ember vár Magyarországon arra, hogy bekerüljön valamilyen szociális ellátást nyújtó intézménybe - derül ki a Szociális Portál legfrissebb adataiból. A legtöbben - több mint 24 ezren - időskorúak bentlakásos intézményeibe költöznének. Mivel egy ember több helyre is jelentkezett, közel 30 ezer kérelmező neve szerepel a várólistákon. Közülük ötezren Budapesten várakoznak, Pest megyében több mint 2100-an. Bár a várakozók száma hónapról hónapra más és más, hosszabb távon egyértelműen nő - értékelnek a lapban.

További súlyos problémát jelent, hogy sok idős nem lesz képes megfizetni az intézményi ellátás költségeit. Egy nyugdíjas átlagosan 129 ezer forintot kapott tavaly a KSH szerint, ami ugyan számszerűen növekedést mutat az utóbbi években, de a Népszava szerint érdemes két másik mutatót is megnézni.

Az egyik, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke érdemben nem izmosodik, a másik az, hogy az átlagkeresethez képest romlik a helyzet: 2016-ban még az átlagkereset közel kétharmada, 63,7 százaléka volt az átlagos nyugdíj, 2017-ben már csak 58,3 százalék. A nyugdíjminimumot tíz éve nem emelték, jelenleg is 28500 forint - miközben a budapesti idősotthonokban 65 és 117 ezer forint közti térítési díjat kérnek.