Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Péntek reggel 8-tól 10-ig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a köznevelési intézményekben, az akciót támogatja a Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform is. Előbbi kockás körök megalakítására és az iskolákra fekete zászló kitűzésére is felszólított.

Az volt a cél, hogy felhívják a társadalom és a kormány figyelmét, nem jó irányban haladnak a dolgok. Ezt a célt biztosan elérték - mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-nek. A szakszervezeti vezető szerint nyilvánvalóan elindul majd egy számháború a kormánnyal, de az nem létszámfüggő, hogy az igazság kinek az oldalán áll. Sokan egyetértenek azzal, hogy a radikális, rendszerszintű változásokra van szükség. Kitért arra is, hogy következő lépés az április 20-ai egész napos sztrájk, amelyet a PDSZ támogat.

Palkovics: hétfőn folytatódnak a tárgyalások

Palkovics László oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. A tárgyalások tovább folytatódnak. Legközelebb hétfőn ül tárgyalóasztalhoz a pedagógusok sztrájkbizottságával. Az, hogy ennek mi lesz a kimenetele, előre nem látható.

A sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre - véli Palkovics. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni.

Jelezte azt is, bár az egyeztetések még tartanak, de az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Az oktatási államtitkár a délelőtti sajtótájékoztatón a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán azt mondta: egy bejelentett sztrájk legitim dolog, akik nem ehhez csatlakoznak, hanem a tiltakozás valamilyen más formáját választják, az munkajogi kérdés.

A tananyagot pótolni kell

Palkovics László online fogadóóráján a sztrájkkal összefüggésben péntek délután azt közölte: a részt vevő pedagógusokról a sztrájkbizottságnak vannak pontos számadatai, hiszen nekik kell a pedagógusoknak a saját részvételüket bejelenteni. Jelenleg nem tudnak olyan akcióról, amely a sztrájktörvénnyel ellentétes lett volna. A sztrájk miatt elmaradt órákat - mivel a pedagógusok ezen időszakra bért nem kapnak - nem kell pótolni, csak a tananyagot - tájékoztatott az államtitkár.

A Nemzeti Pedagógus Kar tárgyalna

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint elsősorban tárgyalásos úton és a jogszabályi keretek betartásával kell az oktatási rendszert hatékonyabbá tenni. A tárgyalásoknak ugyanakkor megvan az a sajátosságuk, hogy a felek nem mindent látnak. A sztrájk jogszerű eszköz, az egymás után következő megmozdulások, a polgári engedetlenség azonban kissé kaotikussá teszi az iskolai munkát - véli Horváth.