Az USA gazdasága továbbra is lomhán bővül, a pénzügyi válság visszamaradt hatásai, a költségvetési hiány mérséklése, a gyenge külső üzleti környezet és a tavaly nyári hőhullám okozta károk mind hozzájárultak ahhoz, hogy a GDP csupán 2,2 százalékkal nőtt 2012-ben - kezdi éves országértékelését a Nemzetközi Valutaalap. Az ország politikai vezetése ugyan kiküszöbölte az év elején fenyegető automatikus kiadáscsökkentések és adóemelések legdurvább elemeit, ám a gazdaság növekedési tempója éves szintre vetítve így is 1,8 százalékra lassult az első negyedévben és az április-júniusi várakozások sem jobbak.

Az akadályok mellett azonban hátszél is segíti az amerikai vállalatokat: a tőkepiacok gyorsan bővültek 2013-ban, a lakásárak több mint tíz százalékkal ugrottak meg az elmúlt 12 hónapban, ami javította a háztatások pénzügyi helyzetét, és ezzel a fogyasztói keresletet. Gyorsultak az építőipari befektetések és az amerikai bankok sokkal jobb állapotban vannak, mint egy évvel ezelőtt A pénzügyi helyzet csupán május közepétől vált ismét feszesebbé, amikor a Fed meglebegtette monetáris enyhítési politikájának visszavonását. A költségvetési hiány gyors lefaragása miatt az IMF szerint a GDP 1,7 százalékkal bővülhet 2013-ban, majd 2,7 százalékkal 2014-ben. A jóslatnál rosszabb lehet az eredmény, ha fiskális konszolidáció hatása erősebb lesz a vártnál, a munkanélküliség strukturálisnak bizonyul, a kamatok gyorsan nőnek vagy a külső környezet nem javul kellőképpen. Az előrejelzésnél nagyobb növekedést a lakáspiac erőteles javulása hozhat.

Az IMF úgy látja,hogy az automatikus kiadáscsökkentésekre alapuló deficitmérséklés túl gyors, nem csupán rövid, hanem középtávon is fékezi a növekedést. Üdvös lenne egy cselekvési terv elfogadása, amelynek alapján hosszabb távon fékeznék a szociális és egészségügyi kiadások növekedését, miközben rövid távon utat nyitnának a hiány mérséklésének lassítása előtt. Ezzel az USA jobban hozzá tudna járulni a világgazdaság élénkítéséhez is, miközben fegyelmezetten folytatná büdzséje egyensúlyba hozását.

Nő lehet a Fed elnöke

Nőtt a valószínűsége annak, hogy Janet Yellen, a Fed helyi irodáit vezető kormányzók testületének elnökhelyettese lesz a Federal Reserve új elnöke, miután Ben Bernanke mandátuma az év végén lejár. Demokrata szenátorok aláírásokat gyűjtenek egy levélre, amelyben azt ajánlják Barack Obama elnöknek, hogy Yellent jelölje a posztra, ne Lawrence Summers volt pénzügyminisztert. A kiszivárgott hírek szerint az 54 kormánypárti felsőházi képviselő harmada már aláírta a levelet. Summersszel az a gondjuk, hogy Bill Clinton elnök pénzügyminisztereként 1999-ben része volt a kereskedelmi és a befektetési banki tevékenységek szétválasztását előíró törvény eltörlésében, ami sok szakértő nagy szerepet játszott a pénzügyi válság előkészítésében. Summers ellen szól, hogy korábban a nőket sértő kijelentést tett. Ezért aligha kapja meg a 16 demokrata szenátor nő támogatását. További hátszelet adott Yellennek Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke, aki szerint jó lenne, ha a Fed élére nőt jelölne az elnök.