A termelők február 15-április 26 között adhatták be támogatási kérelmeiket: ez idő alatt 572 kérelem érkezett, az igényelt támogatás összege pedig meghaladta  a 16,5 milliárd forintot. A legtöbb pályázat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből érkezett (100 és 99 darab), de sokan jelentkeztek Hajdú-Bihar (64) és Bács-Kiskun (62) megyékből is. A legkevesebb kérelmet Komárom-Esztergom megyéből nyújtották be (2 darab). A VM végül 13,5 milliárdra emelte az eredetileg rendelkezésre álló összeget a Darányi Ignác Terv maradványforrásai terhére.

Hasonló pályázatot még soha nem hirdetettek meg. A gazdálkodók tevékenységének bővítése, az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozása jelentősen hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, a lakosság helyben tartásához. A mezőgazdasági üzemek mellett kialakuló alternatív tevékenységek ellensúlyozzák a mezőgazdasági termelésből származó bevételek ingadozásait, elősegítik a termelők több lábon állását, valamint hasznosítják a szezonálisan rendelkezésre álló munkaerőt - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már meg is hozta az első 14 támogató határozatot, melyek kipostázása folyamatban van, további 48 döntés pedig véglegesítés előtt áll - ismertette az államtitkár a részleteket a tárca közleménye szerint. A jelentkezők főként zöldterület-kezelési, építőipari tevékenységek kialakításához igényeltek támogatást, de szabadidős és turisztikai célú fejlesztéseket is megvalósítanának: falusi és egyéb szálláshely kialakítására, lovas-, bor- és agroturisztikai szolgáltatások bővítésére kértek forrást. A nyertesek átlagosan 30,5 millió forint támogatásra számíthatnak.

A további kérelmeket is hamarosan elbírálja a hivatal, amely a pályázat beadásától számított 90 napon belül meghozza döntését, így legkésőbb július végéig minden jelentkezőt értesítenek az eredményről. Forráshiány miatt várhatóan senkit nem kell majd elutasítani, előreláthatólag minden hibátlan pályázatot beadó jogos igénylő támogatáshoz juthat. A gyors ügymenet az újszerű kiírásnak is köszönhető, amely forráskimerülésig biztosította a beadási lehetőséget, így az elsőként benyújtott jó kérelmek biztos "befutók" voltak - tette hozzá az államtitkár. Kérelmet az 5000 fő alatti lakosságszámú, vagy négyzetkilométerenként 100 főnél alacsonyabb népsűrűségű településeken élő őstermelők, illetve mezőgazdasági tevékenységet folytató mikrovállalkozások adhattak be. A hozzájárulás mértéke 60 százalék, hátrányos helyzetű településeken 65 százalékos a támogatásintenzitás. Egy pályázó legfeljebb 35 millió forintot kaphat.