A Munka törvénykönyvének módosítását javasolta Dávid Ibolya az országgyűlés első őszi ülésnapján. A javaslat megmentené azokat az ünnepnapokat, amelyek szombatra vagy vasárnapra esnek. A munkavállalóknak a Munka törvénykönyve szerint ugyanis az ünnepnap munkaszüneti nap formájában jár, vagyis azt nem lehet arra hivatkozva elvenni, hogy május elseje szombatra esik.

A politikus azt javasolja, hogy ilyen esetekben az ünnepnapot megelőző vagy azt követő hétköznap legyen pihenőnap, amelyet adott esetben le is lehetne dolgozni. A javaslat azonban sietve teszi hozzá: az így kiesett napokat nem lehet szombati napon pótolni. Vagyis a szombat helyett vasárnap jelölhető ki a pihenőnapok pótlására.
A rendelkezés a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba. Ez azt jelenti, hogy az idén azért nagy valószínűséggel még elveszítenénk a november elsejét, hiszen mindenszentek vasárnapra esik. Jövőre azonban május elseje, október 23-a és karácsony is hétvégére esik, ezeket - ha a parlament is egyetért Dávid javaslatával - megkaphatnák a munkavállalók.

Nem ez az egyetlen módosítási javaslat az ünnepnapok kezelésével kapcsolatban. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelettervezetében ugyanis - amellett hogy felsorolja a 2010. évi ünnepnapokat érintő munkarendet - kitér arra, hogy a munkanap-áthelyezéseket előbb-utóbb meg kell szüntetni. Vagyis ha egy ünnepnap például csütörtökre esik, akkor nem lehet a pénteket pihenőnappá, egy tetszőleges szombatot pedig munkanappá nyilvánítani.

Általában nem szokás az efféle munkanap-tologatás, akár zavart is okozhat a nemzetközi elszámolások során az ilyen típusú rendszer. Míg ugyanis Magyarországon a szombatra áttett pótnap egyszerű munkanapnak minősül, más államokban hétvégének. Ez pedig sok esetben eltérő tarifákat feltételez, s nemcsak a munkabérek kiszámításakor. Elképzelhető, hogy az euró majdani bevezetésével együtt a négynapos hétvégéktől is el kell búcsúzni.