Több tízmilliós nyereséggel zárták a tavalyi évet azok a Századvég-csoporthoz tartozó cégek, amelyekkel a kormány milliárdos tanácsadói szerződést kötött, írja az Index. A kormány tanácsadóira vonatkozó részleteket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Jobbik is firtatja. A Századvég által végzett munkáról a kormány nem beszélt nyilvánosság előtt, az Index kérdéseit a minisztérium azzal hárította el, hogy a dokumentumok döntés-előkészítő anyagként nem nyilvános, bizalmas információt tartalmaznak. A Strategopolis nevű századvéges cégből kivett 59 milliós osztalékra vonatkozó kérdés pedig a cég szerint érint üzleti titkot.

Még a Közgépre vonatkozó kérdésekre is részletesebben válaszolt Orbán Viktor a parlamentben, mint Pörzse Sándor (Jobbik) a Századvéget és az állítólag azon keresztül a kormánynak dolgozó külföldi tanácsadók munkáját firtató kérdéseire. Orbán mindösszesen annyit válaszolt: "a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadócéggel nem áll szerződésben".

A Századvég-csoporttal tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kötött tanácsadói szerződést 1,3 milliárd forint értékben. A Németh Lászlóné vezette tárca februárban kibővítette a szerződést, a keretösszeg így 3,1 milliárd forintra nőtt. A szerződés szerint a tanácsokat az összes kormányzati intézmény igénybe veheti. A minisztérium a szerződés megkötése után többször is azt közölte: a szerződés keretösszegről szól, így nem biztos, hogy a 3,1 milliárdot teljes egészében el is költi a kormány.

59 milliós kifizetett osztalék

A Századvég-csoport munkájának eredményéről leginkább a céginformációs adatokból lehet tájékozódni: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tavaly éves árbevétele 210 millió 642 ezer forint volt, ez komoly növekedés az előző évi 34 millió 225 ezer forinthoz képest. Javult a cég eredményessége is, amíg a néhány héttel a parlamenti választások előtt alapított cég 2010-ben 18 millió forint veszteséget termelt, addig tavaly az adózás utáni eredménye már 21 millió 373 ezer forint volt. Az eredményességet mutatja az is, hogy amíg 2010-ben mindössze öten, tavaly már tizenegyen dolgoztak a Gazdaságkutató Zrt-nél.

Az ugyancsak a Századvég-csoporthoz tartozó Strategopolis Kft, amely tavaly 35 millió 460 ezer forintnyi adózás utáni eredményt könyvelhetett el. A 2006-ban alapított Strategopolis 2010-ben 12 millió, 2009-ben pedig csak 3, 7 millió nyereséget termelt. A cég vezetői május úgy döntöttek, hogy a tavalyi nyereséget illetve az eredménytartalék nagy részét, összesen 59 millió 243 ezer forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosoknak. Ugyanakkor nem derült ki, hogy a nyereségnek mekkora része jött össze az állami megrendelésekből.

A minisztérium titkolózik

A Századvég az Index megkeresésére közölte: a kormánnyal decemberben megkötött tanácsadói szerződés nem javította a cégcsoport 2011-es üzleti évét, a megállapodásból ugyanis tavaly még nem folyt be pénz, a bevételek így más állami és piaci megrendelésekből jöttek össze. Arról azonban nem árultak el részleteket, hogy a tanácsadói szerződésen kívüli kormányzati megrendelésekből mekkora bevétele származott a cégcsoportnak. A Strategopolisból kivett 59 milliós osztalékról pedig arra hivatkozva nem árult el részleteket, hogy azt üzleti titokként kezelik.

A minisztérium még kevésbé volt közlékeny: nem válaszolt az Index által feltett kérdésekre, amely az eddigi kifizetések részleteit, illetve azt firtatja, elkészültek-e a tanácsadói szerződésben vállalt mélyinterjúk és elemzések. Az NFM válasza mindössze annyi volt, hogy a létrejött dokumentumok döntés-előkészítő anyagként bizalmas információkat tartalmaznak és nem nyilvánosak.

A TASZ szerint NFM elutasító válasza akkor állhatja meg a helyét, ha a minisztérium megjelölné, hogy milyen konkrét döntés-hozatali eljáráshoz kapcsolódnak a Századvég által készített dokumentumok, illetve ha a minisztérium igazolná, hogy nagyobb közérdek fűződik a titkossághoz, mint a nyilvánosságra hozatalhoz, ám az nem minősül döntés-előkészítő adatnak, hogy a Századvégnek mennyi közpénzt fizettek ki.

A Jobbik érdeklődését nyilván az is felkeltette, hogy a cégcsoporton keresztül amerikai tanácsadók, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke segíti a Fideszt, illetve a kormányzatot. Az Index információi szerint az ilyen kaliberű sztárszakértők díjazása természetesen feladattól függően havi 30 és 50 ezer dollár (7-12 millió forint) között mozog.