Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Türelmet kérnek a Magyar Államkincstárnál azoktól a nyugdíjasoktól, akik az ellátás mellett dolgoztak, ezért emelésre lennének jogosultak. A törvény szerint az alkalmazott nyugdíjasoknak szeptember 30-ig, a vállalkozóknak pedig október 30-ig kellett volna kiszámítani a növekedést - számolt be a csütörtöki RTL Híradó.

A tévé által közölt számítás szerint, ha valaki 2016-ban havi 100 ezer forint bruttót keresett, akkor 500 forint emelésre lenne jogosult. De ez visszamenőlegesen járna neki, ami azt jelenti, hogy októberben 5 ezer forint, februárban 8-9 ezer forint járna az érintetteknek.

A kormány arra hivatkozik, hogy korábban ezt a feladatot a Nyugdíjfolyósító intézte, de a szervezet beolvadt a Magyar Államkincstárba, ráadásul tavaly kellett először az adóbevallások alapján dolgozniuk, és ezért csak később tudtak hozzáfogni a feladathoz.

Tavaly előtt körülbelül 86 ezer nyugdíjas vállalt munkát, a becslések szerint felük, mintegy 40 ezren még mindig nem kapták meg az emelést, de még azt sem számolták ki, hogy ennek mértéke mekkora lenne. Esetükben újra kell majd számolni a tavaly novemberi, egyösszegű nyugdíjkorrekciós emeléseket és a most januári,  rendszeres 3 százalékos nyugdíjemelést is - mondta el Farkas András, a Nyugdíjguru.hu vezető elemzője a tévének.

Van egy másik baj is a nyugdíjakkal az egyik érdekvédelmi szervezet szerint: nem igaz a kormányzat állítása, miszerint az inflációval arányosan, azaz tavaly 2,4, idén 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége szerint területileg óriási eltérések vannak, a megyéjükben a legtöbben nem kaptak ekkora emelést - ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.